Uzdravenie a vďačnosť

Keď Ježiš prišiel do Petrovho domu, videl jeho testinú ležať v horúčke. Dotkol sa jej ruky a horúčka ju opustila. Vstala a obsluhovala ho. Mat 8,14.15

Ešte raz sa vrátime k včerajšiemu textu: „Keď Ježiš prišiel do Petrovho domu, videl jeho testinú ležať v horúčke. Dotkol sa jej ruky a horúčka ju opustila. Vstala a obsluhovala ho.“ (Mat 8,14.15) Matúš nás povzbudzuje, aby sme za Ježišom prichádzali so všetkými problémami, ktoré nás na našej ceste životom stretnú. Nijaká naša starosť nie je pre Boha bezvýznamná maličkosť. Ak nás niečo trápi a bolí, On trpí s nami. Chce nám pomáhať nielen vo veľkých problémoch, ale aj v tých zdanlivo malých.
V tomto krátkom rozprávaní je ukryté ešte jedno ponaučenie. Petrova svokra vďačne slúži hneď po uzdravení. Obsluhuje vzácnych hostí, ktorých priviedol manžel jej dcéry. Roznáša jedlo a stará sa o to, aby sa všetci dosýta najedli.
Ľudová múdrosť hovorí: „Za každý dobrý skutok budeš náležite potrestaný!“ To je dnešná realita. Vďačnosť nepatrí k vyhľadávaným vlastnostiam. Všetci sme nakazení bacilom sebectva. Keď niekoho potrebujem, viem sa usmievať, lichotiť, vtieram sa do priazne. Keď takto „ulovenú“ obeť využijem, prestanem sa zaujímať…
Každý z nás by mohol rozprávať veľa zážitkov. Je to problém dnešnej doby. Môžeme s tým niečo urobiť? Môžeme zmeniť spoločnosť, v ktorej žijeme? Alebo sa pridáme k zástupom sebcov? Záleží na nás, čo si dnes budeme všímať. Ak sa zameriame na problémy, prežijeme deň plný problémov. Ak budeme chcieť vidieť u iných ich sebectvo, uvidíme ho.
Alebo sa môžem rozhodnúť všímať si, čo získam vďaka pomoci iných. Šoférovi autobusu môžem poďakovať za bezpečnú jazdu. V obchode sa môžem usmiať na predavačku, ktorá ma obslúži. V práci môžem poďakovať upratovačke za to, že mám čistú kanceláriu. Šéfovi môžem poďakovať za výplatu, ktorá prišla včas na účet. Doma môžem poďakovať svojim najbližším za pozornosť, ktorú mi venujú. Bohu môžem poďakovať za život, rodinu, cirkev, ale aj za vodu, vzduch a veľmi veľa ďalších „samozrejmostí“, bez ktorých by som nemohol žiť. Dokonca mu môžem poďakovať aj za problémy, ktoré ma nútia ďalej rásť a robia ma silnejším, keď ich s Božou pomocou prekonám.
To, čo teraz hovorím, nie je teória. Mám to vyskúšané v praxi. Zistil som, že keď sa riadim touto zásadou, moje dni sú radostnejšie. Prežívam viac šťastia, než keď sa sústredím iba na negatívne veci.
Nedávno som sa rozprával s priateľom, ktorý prežil časť života v Afrike. Ľudia tam žijú v oveľa horších podmienkach ako my. Napriek tomu sú spokojnejší a šťastnejší. Radujú sa z vecí, nad ktorými my ohŕňame nos.

Pane, ďakujem za veľa vecí, ktoré považujem za samozrejmosť. Vďaka za dostatok vody, lebo mám čo piť. Vďaka, že mi dávaš dostatok jedla. Dokonca mám toľko, že musím držať diétu. Je naozaj veľa toho, za čo Ti ďakujem. Nauč ma prejavovať vďačnosť nielen Tebe, ale aj ľuďom, ktorí mi dnes pomôžu prežiť zmysluplný deň.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi