Uzdravenie obyčajnej horúčky

Keď Ježiš prišiel do Petrovho domu, videl jeho testinú ležať v horúčke. Dotkol sa jej ruky a horúčka ju opustila. Vstala a obsluhovala ho. Mat 8,14.15

„Keď Ježiš prišiel do Petrovho domu, videl jeho testinú ležať v horúčke. Dotkol sa jej ruky a horúčka ju opustila. Vstala a obsluhovala ho.“ (Mat 8,14.15) Ďalšie zázračné uzdravenie, aj keď to tentoraz nebol až taký veľký zázrak. Matka Petrovej manželky mala horúčku. Matúš nepíše, že šlo o nejakú zákernú chorobu. Možno to bola viróza alebo prechladnutie, možno pripravovala pohostenie pre návštevu v prievane… Dnes by sme jej v lekárni kúpili Paralen a povedali, aby sa vypotila – a zas bude všetko v poriadku.
Matúš nepíše, že Peter, jeho manželka alebo niekto z prítomných prosil Ježiša, aby túto ženu uzdravil. Sám si všimol, že je chorá, dotkol sa jej a ona sa uzdravila. Takúto banalitu Matúš vo svojom evanjeliu ani nemusel uvádzať. Nešlo predsa o žiadny zázrak. Také niečo by zrejme zvládla aj babka bylinkárka.
Už je to niekoľko rokov, čo ma v jedno nedeľné ráno navštívil mladý muž, ktorý rozvážal obedy pre seniorov. Prišiel s prosbou. Dostal angínu a mal obavy, že v pondelok nebude schopný jazdiť. Druhý kolega, s ktorým sa striedali, bol tiež chorý. Pretože bol veriaci, chcel, aby som sa za neho modlil, prosil za jeho uzdravenie a potom ho pomazal olejom. Odvolával sa na zasľúbenie z Jakubovho listu: „Je niekto medzi vami chorý? Nech si zavolá starších cirkvi a nech sa nad ním modlia, keď ho v Pánovom mene pomažú olejom.“ (Jak 5,14) Ja som bol vtedy ešte mladý kazateľ a obrad pomazania nepatril medzi moje právomoci. Preto som mu poradil, aby sa obrátil na skúsenejších kolegov, ktorí bývali v tom istom meste. Keď odchádzal, videl som jeho sklamanie. O dve hodiny neskôr prišiel znova. Neuspel u nikoho z nich. Všetci sa domnievali, že nejde o takú vážnu chorobu, aby musel Boh urobiť zázrak.
Navrhol som: „Tomáš, ak je Božia vôľa, aby si bol zdravý, potom ťa Boh uzdraví aj bez obradu, ktorý opisuje Jakub. Poď, budeme sa spolu modliť. Tvoj problém dáme do Božích rúk…“ Súhlasil. Tak sme sa spolu modlili a potom odišiel.
Druhý deň ráno som cestou z pekárne uvidel Tomášovo auto. Keď prechádzal okolo, zakričal mi z okienka: „Vlastík, vďaka Bohu, som zdravý. Haleluja!“ Uvedomil som si, že náš nebeský Otec nepovažuje žiadne problémy za banálne. Je ochotný liečiť aj obyčajné prechladnutia a horúčky. Tým, že Ježiš uzdravil Petrovu svokru, nás chce povzbudiť v odvahe prichádzať k nemu s každou našou starosťou. Učí nás, že Boh – na rozdiel od kazateľov – má čas na každý náš problém. Nevyženie nás s angínou ani s obyčajnou horúčkou.

Pane, som rád, že si na mňa vždy urobíš čas. Vďaka za príbeh Petrovej svokry, ktorú si uzdravil tým, že si sa jej dotkol. Dotýkaj sa aj mňa. Nauč ma nájsť si čas na potreby mojich blízkych.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi