V sprievode zástupov

Keď Ježiš zostúpil z vrchu, išli za ním veľké zástupy. Mat 8,1

Ježiš dokončil Kázanie, ktoré nebolo krátke. Ľudia sa aj napriek tomu neponáhľajú domov: „Keď Ježiš zostúpil z vrchu, išli za ním veľké zástupy.“ (Mat 8,1) Ľudia, ktorí si pred niekoľkými hodinami išli vypočuť jeho reč, ešte nie sú unavení. Neponáhľajú sa za svojimi každodennými povinnosťami.
Ako je to možné? Nemajú čo robiť? Azda ženy nemusia doma variť, prať a upratovať? Je nejaký sviatok alebo sobota? Ľudí v zástupe teraz nezaujímajú nejaké bežné povinnosti. Chcú byť ešte s Ježišom, a preto ho sprevádzajú, keď zostupuje z vrchu. Majú pritom množstvo otázok: „Čo bude ďalej? Vyhlási už svoje kráľovstvo? Vyženie okupantov? Začne s reformáciou zastaraného náboženského systému? Očakávajú, že sa stane niečo veľké. Po takom silnom kázaní sa musí predsa niečo stať. A oni chcú byť pri tom.
Dnes žijeme v úplne inej dobe. Uplynulo už dvetisíc rokov. Ježiš bol medzitým ukrižovaný, potom vzkriesený a podľa biblickej správy sa znovu chystá na návštevu našej planéty. Svojmu učeníkovi Jánovi sľúbil: „Áno, prídem čoskoro.“ (Zj 22,20) Kresťanstvo v našej krajine v súčasnosti prechádza krízou. Za Ježišom už nejdú davy. Skôr sú to jednotliví pútnici, ktorí sa združujú do malých hlúčikov. Sú to ľudia, ktorí nečakajú žiadne senzácie. A predsa je pred nimi udalosť, ktorá zatieni aj tie najväčšie v dejinách našej planéty: „Keď príde Syn človeka vo svojej sláve a s ním všetci jeho anjeli, zasadne na trón svojej slávy. Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy. On oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov. Ovce si postaví napravo a capov naľavo. Potom kráľ povie tým po pravici: Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je vám pripravené od založenia sveta.“ (Mat 25,31-34) Niekde vo vesmíre, pri Božom tróne, sú pripravené zástupy nebešťanov. Chcú sprevádzať svojho Kráľa na planétu, kde sa rozhoduje o budúcnosti celého vesmíru. Na tejto planéte už raz bol. Boli s ním, keď sa stretol s diablom a porazil ho.
„A videl a počul som hlas mnohých anjelov okolo trónu, bytostí a starších. Ich počet bol myriady myriád a tisíce tisícov. Volali mohutným hlasom: Hoden je Baránok, ktorý bol zabitý, prijať moc, bohatstvo, múdrosť, silu, česť, slávu a dobrorečenie.“ (Zj 5,11.12) Vo vesmíre je pripravovaná nádherná slávnosť, na ktorej môžeme vystupovať v jednej z hlavných úloh. Konečne sa skončí boj medzi dobrom a zlom. Boh dokázal, že je láska. Pôvodca zla, Lucifer, zomrie spolu so všetkými zlými bytosťami. Zomrú s nimi aj ľudia, ktorí odmietali Božiu ponuku večného života.
Možno si dnes na ceste do nebeského kráľovstva pripadáš osamotený. Nezabudni, že v nebi sa už chystá obrovský zástup, ktorý na našej planéte vyzdvihne svojich susedov, ktorí túžia v Božom kráľovstve oslavovať svojho Boha.

Pane, ďakujem, že prídeš čoskoro aj po mňa. Toto zasľúbenie mi dáva silu ísť s Tebou, aj keď mám občas pocit, že nejdem v zástupe, ale som sám.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi