Rozvážny staviteľ

Nehovorte teda ustarostene: Čo budeme jesť? Čo budeme piť? Čo si oblečieme? Veď toto všetko zháňajú pohania; a váš nebeský Otec predsa vie, že to všetko potrebujete. Hľadajte však najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko sa vám pridá. Nebuďte teda ustarostení o zajtrajšok, lebo zajtrajšok sa o seba postará. Každý deň má dosť vlastného trápenia. Mat 6,31-34

Nie som znalec dejín ani milovník architektúry, ale aj tak obdivujem múdrosť a schopnosti našich predkov. Hlavne pri pohľade na hrady. Zo všetkých, ktoré som zatiaľ videl, ma najviac zaujalo Strečno. Vždy, keď prechádzam pod jeho ruinami, cítim úctu k ľuďom, ktorí na tomto mieste pred storočiami postavili hrad na vysokej a pevnej skale. Je mi jasné, že keby sa oň majitelia starali, stál by tu dodnes v celej svojej nádhere.
Na záver svojho Kázania na vrchu radí Ježiš svojim poslucháčom, aby skúsili uplatniť počuté slovo vo svojich životoch: „A tak každý, kto počúva tieto moje slová a plní ich, bude sa podobať múdremu mužovi, ktorý si postavil dom na skale. Spustil sa lejak, prihnali sa vody, strhol sa víchor a oboril sa na ten dom, ale nezrútil sa, lebo mal základy na skale.“ (Mat 7,24.25) Pri premýšľaní o týchto slovách nezabúdajme, že ich povedal Ježiš, ktorý je Boh a tiež Stvoriteľ. On dobre vie, čo potrebujeme pre šťastný a zmysluplný život. Keď nás nabáda, aby sme svoj život založili na pevných základoch, vie, čo hovorí.
Skúste sa zoznámiť so zákonmi, ktoré dal Boh svojmu starozmluvnému ľudu. Je ich veľa. Môžeme začať známym Desatorom. Potom by sme sa mohli pozrieť na zákony upravujúce náboženský poriadok. Nezabudnime ani na rady z oblasti stravovania, ktoré sú súčasťou zdravotných zákonov. Pri čítaní Biblie zistíme, že Židia poznali ekologické poľnohospodárstvo. A mohli by sme pokračovať.
V Starej zmluve môžeme objaviť ešte ďalšiu závažnú informáciu. V časoch, keď Izrael rešpektoval Božie rady, prežíval obdobie prosperity. V opačnom prípade poznal zajatie, pokorenie a ďalšie následky svojej nevery.
Ježiš to všetko dobre vedel. Aj jeho poslucháči. Nemusí vysvetľovať, čo má na mysli, keď hovorí: „A tak každý, kto počúva tieto moje slová a plní ich, bude sa podobať múdremu mužovi, ktorý si postavil dom na skale…“ Ak chceme pochopiť súvislosti, musíme študovať aj históriu židovského národa.
Ježiš vo svojom príbehu o rozvážnom mužovi hovorí: „Spustil sa lejak, prihnali sa vody, strhol sa víchor a oboril sa na ten dom, ale nezrútil sa, lebo mal základy na skale.“ Náš život nebude len sledom príjemných udalostí. Prídu obdobia, keď nás postihnú veľké problémy, životné tragédie, choroby, ale aj odlúčenie od tých, ktorých máme tak radi.
Ak postavíme svoj život na skale, Ježišovi, potom nás ani tieto životné obdobia nezlomia.

Pane, ďakujem Ti, že sa chceš stať základom môjho života. Som rád, že môžem vďaka Biblii denne načúvať Tvojmu slovu. Ďakujem, že s Tvojou pomocou obstojím vo všetkých búrkach, ktoré mi prinesie život.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi