Dajte si pozor na falošných prorokov, ktorí prichádzajú k vám v ovčom rúchu, no vnútri sú to draví vlci. Po ovocí ich poznáte. Vari oberajú z tŕnia hrozno alebo z bodľačia figy? Tak každý dobrý strom rodí dobré ovocie a zlý strom rodí zlé ovocie. Dobrý strom nemôže rodiť zlé ovocie, ani zlý strom nemôže rodiť dobré ovocie. Každý strom, ktorý nerodí dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa. Po ich ovocí ich teda poznáte. Mat 7,15-20

Už ste sa niekedy sťahovali? Ja áno. V tom zhone som si ani veľmi nevšímal okolie nášho nového domova. Keď bolo konečne všetko na svojom mieste, išli sme s manželkou na prechádzku. Spoznávali sme najbližšie okolie domu a zvykali si na nové prostredie.
Uplynulo niekoľko dní a ja som musel vyliezť na strechu. A vtedy som si to všimol. Susedia mali v záhrade niekoľko jabloní. No ja som na tých stromoch videl visieť strapce hrozna. Chvíľu som neveril vlastným očiam. Potom som začal pátrať po príčine. Zistil som, že pri múre ich domu vyrastá vinič. Potom sa kúsok ťahá po múre a nakoniec sa mohutne rozrastá v korunách jabloní. Niečo také som dosiaľ nevidel. Ježiš vo svojom kázaní upozorňuje na zvláštnych príživníkov: „Dajte si pozor na falošných prorokov, ktorí prichádzajú k vám v ovčom rúchu, no vnútri sú to draví vlci. Po ovocí ich poznáte. Vari oberajú z tŕnia hrozno alebo z bodľačia figy? Tak každý dobrý strom rodí dobré ovocie a zlý strom rodí zlé ovocie. Dobrý strom nemôže rodiť zlé ovocie, ani zlý strom nemôže rodiť dobré ovocie. Každý strom, ktorý nerodí dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa. Po ich ovocí ich teda poznáte.“ (Mat 7,15-20) Podľa Ježiša nebudú v cirkvi len samé ovečky. Dostanú sa do nej aj ľudia, ktorí budú chcieť žiť na úkor iných členov spoločenstva. Najhoršie na tejto správe je, že nebude vždy ľahké takýchto členov odhaliť na prvý pohľad. Až neskôr sa ukáže ovocie ich skutkov.
V zborovom spoločenstve sa môžeme stretnúť s ľuďmi, ktorí sa na prvý pohľad javia ako príjemní, horliví a aktívni. Sú na vplyvných pozíciách a ostatní ich povzbudzujú. Všetci ich považujú za hlboko veriacich a oddaných Božiemu kráľovstvu.
Ak to však robia len pre osobný prospech, raz sa to prezradí. Alebo, aby som bol presnejší, raz ich prezradí ovocie ich skutkov. Nemôžem sa tváriť donekonečna ako figovník, keď som bodliak či burina. V jednom podobenstve hovorí Ježiš o tom, že na začiatku nie je možné odlíšiť kúkoľ od pšenice.
Ovocie mi pomôže odhaliť aj problémy v mojom duchovnom živote. Možno poznám Ježiša už dlhšie, ale chýba mi dobré ovocie. Čo potom? Čo ak zistím, že som len planá jabloň? Môj svokor má v záhrade vždy nejaké mladé stromčeky, na ktoré štepí kvalitné odrody. To, čo na jeho činnosti obdivujem, je jeho trpezlivosť. Nečaká od malého stromčeka úrodu hneď v prvý rok, ale dáva mu čas.

Pane, chcem prinášať dobré ovocie. Ďakujem za trpezlivosť, ktorú so mnou máš.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi