Boh nepotrebuje pustovníkov

Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. V tom je celý zákon i proroci. Mat 7,12

Keď žil Pán Ježiš, musel byť každý Žid neustále v strehu. Hlavne v sobotu si museli dávať veľký pozor, aby neporušili nejaký zákaz, s ktorým prišli horliví zákonníci. Z náboženského života sa pomaly vytrácala radosť, stával sa stereotypným a viedol k depresiám z márnej snahy dosiahnuť dokonalosť.
Znalci zákona stále zdokonaľovali svoj výklad. Pribúdali nové a nové zákony, paragrafy a novely. Potom novely noviel a tak ďalej.
Včera sme sa zamýšľali nad Ježišovými slovami: „Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. V tom je celý zákon i proroci.“ (Mat 7,12) Premýšľali sme o aktívnom prístupe k iným ľuďom a hľadaní možností, ako získať nových priateľov.
Dnes sa na rovnaký text pozrieme z iného uhla. Aktívny prístup k životu je totiž podľa Ježiša správnym naplnením Zákona a Prorokov. Ako to myslel? Na čo poukazoval? Matúš vo svojom evanjeliu zapísal príbeh o človeku s ochrnutou rukou, ktorý sa v sobotu stretol s Ježišom. Tento príbeh nám pomáha lepšie pochopiť, v čom vidí Ježiš naplnenie Zákona a Prorokov: „Keď odtiaľ odišiel, prišiel do ich synagógy. Tam bol človek, ktorý mal vyschnutú ruku. Opýtali sa Ježiša: Je dovolené v sobotu uzdravovať? To preto, aby ho mohli obžalovať. On im povedal: Nájde sa medzi vami človek, ktorý by mal jedinú ovcu, a tá by mu v sobotu spadla do jamy, a on by ju nechytil a nevytiahol? A o koľko je človek cennejší ako ovca! To znamená, že v sobotu je dovolené dobre robiť. Nato povedal tomu človeku: Vystri ruku! Vystrel ju teda a bola zasa zdravá ako tá druhá. Farizeji však vyšli von a radili sa o ňom, ako ho zahubiť.“ (Mat 12,9-15) Tento príbeh ukazuje na rozdielny prístup k zákonu. Na jednej strane Ježiš, autor štvrtého prikázania, na druhej strane vykladači zákona. Kto z nich konal v tomto príbehu vo vzťahu k sobote aktívne? Farizeji a zákonníci videli text zákona, Ježiš vidí človeka. Prvým išlo o ich povesť, Ježišovi o spasenie postihnutého človeka. Ktorý prístup vám je bližší? Obdivujem Ježiša za slová: „Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. V tom je celý zákon i proroci.“ Boh si nepraje, aby sme sa ako pustovníci uzavreli pred svetom a pestovali si zdanie svätosti. Posiela nás k ľuďom, ktorí žijú okolo nás.
Máme im pomáhať tak, ako by sme sami chceli, aby iní pomáhali nám, keby si to situácia vyžadovala.

Pane, ďakujem, že mi ukazuješ správny postoj k Tvojmu zákonu. Ty sám si uzdravoval v sobotu. Slová „v sobotu je dovolené dobre robiť“ sú pre mňa potešením. Pomôž mi, aby sa môj život stal aktívnym napĺňaním Zákona a Prorokov.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi