Nebojme sa prosiť Otca

Proste a dostanete, hľadajte a nájdete, klopte a otvorí sa vám. Veď každý, kto prosí, dostáva, kto hľadá, nachádza, a tomu, kto klope, sa otvorí. Kto z vás je taký človek, že by dal synovi kameň, keď si prosí chlieb, alebo že by mu dal hada, keď si prosí rybu? Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom, o čo skôr dá dobré dary váš nebeský Otec tým, čo ho prosia! Mat 7,7-11

Ježiš sa znovu vracia k modlitbe. Vie, že je pre život kresťana dôležitá: „Proste a dostanete, hľadajte a nájdete, klopte a otvorí sa vám. Veď každý, kto prosí, dostáva, kto hľadá, nachádza, a tomu, kto klope, sa otvorí.
Kto je taký človek, že by dal synovi kameň, keď si prosí chlieb, alebo že by mu dal hada, keď si prosí rybu? Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom, o čo skôr dá dobré dary váš nebeský Otec tým, čo ho prosia!“ (Mat 7,7-11) Boh je podľa Ježiša dobrý otec, ktorý vypočúva naše prosby.
Keby som sa vás teraz spýtal, či vám Boh dal všetko, o čo ste prosili, čo by ste odpovedali? Mne Boh nesplnil všetky moje priania. Veľakrát som sa preto na neho hneval. Dokonca som sa vyhrážal, že ak nedostanem to, čo chcem, vzdám sa ho.
Ako pätnásťročný som získal vodičský preukaz na malé motocykle.
Od rodičov som chcel, aby mi kúpili Pioniera. Vedel som, že na to majú. Ale otec s mamou mi moje prianie nikdy nesplnili. Vtedy som si myslel, že ma nemajú radi. Lebo keby ma ľúbili, tak mi ten motocykel kúpia.
Dnes som im za to vďačný. Mám dosť zdravotných problémov, ktoré sú dôsledkom môjho vrcholového športovania v čase dospievania. Ak by sa k mojej artróze pridala ešte aj reuma, bolo by to naozaj zlé. Som rád, že mali vtedy viac rozumu ako ja.
Ježiš vo svojom kázaní znovu zdôrazňuje, že Boh k našim prosbám pristupuje ako náš otec. Nedáva nám namiesto chleba kameň a namiesto ryby hada. Dáva nám to, čo potrebujeme. Preto nesplní každé naše prianie. Jeho láska a múdrosť sú také veľké, že radšej strpí, keď sa na neho hneváme alebo sa mu vyhrážame, že utečieme „z domu“ a nájdeme si vo svete lepšieho otca.
Práve preto, že je Boh, nemôže nám splniť každé naše prianie. Veľa z toho, po čom túžime, by nám uškodilo. Boh je náš Otec a nesie za nás zodpovednosť pred celým vesmírom. Splní nám len tie priania a prosby, ktoré sú pre nás prínosom.
Vo svojom kázaní nás Ježiš učí aj to, že pri modlitbe je potrebná trpezlivosť. Boh vie, kedy a čo potrebujeme. Vie to lepšie ako my. Preto sa modlitba podobá hľadaniu. Niekedy môžeme mať pocit, že musíme dlho „búchať“, než nám Boh otvorí a odpovie. Ježiš hovorí, aby sme nepodliehali pocitom hnevu, keď nám Boh hneď nevyhovie.
Páči sa mi záver dnešného textu: „Nebeský Otec dá dobré dary tým, čo ho prosia.“ Chce nám dať len dobré, aj keď často prosíme o zlé.
Ako otec dvoch synov som tiež občas v takej situácii. Ani ja nedávam deťom všetko, po čom túžia. Ale vždy im chcem dať to najlepšie.

Pane, ďakujem, že z mojich modlitieb napĺňaš len to, čo je pre mňa dobré. Pomôž mi, aby som ako otec pristupoval k svojim deťom rovnako. Prosím o trpezlivosť pri čakaní na odpoveď na moje modlitby.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi