Sväté nečistým nepomôže

Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nepošliapali nohami, neobrátili sa a neroztrhali vás! Mat 7,6

Ježiš sa blíži k záveru svojho kázania. V zástupe sú stovky poslucháčov a on ich pozýva do svojho kráľovstva. Jeho prianím je, aby pozvanie prijali všetci. Ako Boh však vie, že väčšina nakoniec odmietne.
Tiež si želám, aby rovnaké pozvanie prijali aj ľudia v mojom okolí. Delím sa s nimi o svoju radosť z poznania Boha, ktorý je mojím Záchrancom. Stretávam sa však aj s odmietnutím. Mám byť z toho znechutený? Má ma to odradiť od ďalších pokusov šíriť Ježišovo pozvanie medzi susedov a spolupracovníkov? V kázaní, o ktorom hovoríme, zaznejú zvláštne, dá sa povedať dosť tvrdé slová: „Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nepošliapali nohami, neobrátili sa a neroztrhali vás!“ (Mat 7,6) Koho má Ježiš na mysli, keď hovorí o psoch? A koho podľa neho predstavujú svine? Tým som sa trápil veľa rokov. Psy aj svine sú v Starej zmluve považované za nečisté zvieratá. Dokonca aj dotyk s nimi vylučoval človeka na určitý čas z náboženského života.
Raz som sa nad týmto textom znovu zamýšľal. Odrazu som pochopil, že vzhľadom na predchádzajúce varovanie týkajúce sa odsudzovania druhých by som sa tým nemal trápiť. Ako učeník svojho Majstra mám ľuďom prinášať evanjelium, radostnú správu o tom, že nám Ježiš ponúka nádhernú budúcnosť vo svojom kráľovstve.
Pri mojej práci musím počítať s rôznymi reakciami ľudí, s ktorými sa stretávam. Niektorí budú z poznávania Ježiša nadšení, iní nebudú chcieť počúvať a možno ma budú dokonca urážať a zosmiešňovať. Taký je údel Ježišových učeníkov.
Nedávno som pomáhal kamarátke pri sťahovaní. Napísala mi zoznam, čo všetko chce doviezť. Ostatné veci som mal rozdať. Keď už bolo auto plné, všimol som si dve vázy, ktoré zostali na zemi v obývačke. Neboli na zozname a nikto z tých, ktorým som ich ponúkal, ich nechcel. Pretože noví majitelia bytu mali prísť každú chvíľu, postavil som obe ku kontajneru v nádeji, že sa budú niekomu páčiť a vezme si ich. Neskôr som sa dozvedel, že tie vázy mali hodnotu niekoľko tisíc korún.
Podľa Ježiša sa stretnem s ľuďmi, ktorí s evanjeliom naložia rovnako ako ja s tými cennými vázami. Odmietnu možnosť záchrany v domnienke, že Biblia je niečo ako „Staré povesti české“. Neprijímajú ponuku večného života, lebo si myslia, že to je len rozprávka pre dôverčivých…
Stretnutie s takýmito ľuďmi by ma preto nemalo odradiť od šírenia radostnej správy. Nemám vnucovať sväté nikomu, kto preň nemá pochopenie, pretože zatiaľ nedorástol na to, aby ma vypočul. Mám sa radšej venovať tomu, kto túži po perlách Božieho kráľovstva.

Pane, ďakujem za pozvanie do nebeského kráľovstva. Ďakujem, že toto pozvanie platí aj pre moju rodinu, mojich priateľov aj kolegov. Daj mi múdrosť ponúknuť Tvoje kráľovstvo vhodnou formou tým, ktorí na Tvoju ponuku čakajú a budú si ju vážiť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi