Meradlo Božieho súdu

Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo akým súdom súdite, takým budete súdení. Akou mierou meriate, takou sa nameria vám. Mat 7,1.2

Neviem, aký postoj máte k trestu smrti. Ja osobne, čím som starší, tým som k takémuto trestu skeptickejší. Keď som sledoval proces so Saddámom Husajnom, vedel som pochopiť nenávisť Kurdov, ktorí od začiatku žiadali jeho smrť. Pre Saddáma mal život Kurda menšiu hodnotu ako náboj v samopale. Nakoniec bol popravený podľa hesla: „Čo kto seje, to aj zbiera.“ Ježiš hovorí: „Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo akým súdom súdite, takým budete súdení. Akou mierou meriate, takou sa nameria vám.“ (Mat 7,1.2) Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že najlepšie je, keď sa prestanem starať o druhých ľudí. Ak nebudem posudzovať ja, ani mňa Boh neodsúdi. Keď som ľahostajný k tomu, čo sa deje okolo mňa, všetko je v poriadku.
Ak by bol tento výklad pravdivý, potom by v nebi museli byť všetci ľudia, ktorí sa pokojne pozerali na násilie a nič proti nemu neurobili. V decembri roku 2006 sa skupina mladých ľudí rozhodla pre experiment. Požiadali hercov, aby na niekoľkých miestach v Brne predstierali násilie páchané na žene alebo deťoch. Pri obchodnom dome bil muž ženu. Tá volala a prosila okoloidúcich o pomoc. Dočkala sa až po pol hodine. Zastala sa jej iná žena. Na Námestí slobody zase skupina mladých kopala do chlapca, ktorého predtým zhodili na zem. V tomto prípade sa chlapec pomoci nedočkal vôbec. Ľudia okolo sa len prizerali. Čo znamená výzva „Nesúďte, aby ste neboli súdení“? – mám byť ľahostajný k násiliu a utrpeniu druhých? Tomu neverím, lebo Ježiš bol vždy citlivý na každú krivdu a trápenie ľudí.
Ježiš si praje, aby sme premýšľali o Božom súde. O súde, na ktorom sa rozhodne o mojej budúcnosti. Budem v Božom kráľovstve? Nebudem medzi tými, o ktorých Biblia hovorí: „Hoc sa zem so všetkými obyvateľmi chveje.“ (Ž 75,4) O každom z nás musí rozhodnúť súd. Prečo má byť sudcom práve Boh? Prečo nemôžeme súdiť my? Jedine Boh dokáže čítať a posudzovať aj myšlienky a pohnútky. Ja môžem hodnotiť len to, čo vidím. Preto by som sa mal vyvarovať posudzovania toho, čo sa odohráva v druhom človeku. Často nerozumiem ani vlastnému vnútru, ako teda môžem správne zhodnotiť to, čo sa deje v niekom inom? Ježiš varuje pred posudzovaním duchovného života druhých. Len Boh môže vyniesť definitívny rozsudok. Z tohto dôvodu nemám právo hovoriť o spasení druhých ľudí. Môžem mať o nich obavy, ale nikdy nemám právo o inom človeku povedať, že už nemá nádej na spasenie. Dokiaľ žijeme, máme nádej.
Ježiš varuje spravodlivých veľkňazov a starších ľudu: „Amen, hovorím vám, že colníci a neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva.“ (Mat 21,31)

Pane, uč ma vidieť v druhých ľuďoch obyvateľov Tvojho kráľovstva. Chráň ma pred ľahostajnosťou a pomôž mi, aby som vedel ľuďom v mojom okolí ponúknuť novú šancu tak, ako ju Ty ponúkaš mne.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi