Ochrana pred stresom

Preto vám hovorím: Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť a piť, ani o svoje telo, čo si oblečiete. Či nie je život viac ako jedlo a telo viac ako odev? Pozrite sa na nebeské vtáky: nesejú, nežnú, nezhromažďujú obilie do sýpok, a váš nebeský Otec ich živí. Či vy nie ste oveľa viac ako ony? A kto z vás si môže svojou ustarostenosťou predĺžiť život čo len o jediný lakeť? Mat 6,25-27

Máte niekedy obavy z budúcnosti? Ja áno a myslím, že nie som sám. Sme však rozdielni, a tak na rovnakú situáciu reagujeme rozdielne. Niekto je taký flegmatik, že by sa na ňom dalo rúbať drevo, a on bude pokojný. Melancholik sa stresuje z obavy pred stresmi, ktoré ešte neprišli.
Ak sa rozhodnem dať prednosť Bohu pred majetkom, môžu prísť obavy, či budem mať všetko, čo potrebujem pre život. Nie je ľahké napríklad odmietnuť prácu pre to, že by som musel porušiť štvrté prikázanie, ktoré hovorí o sobotnom odpočinku. Pán Ježiš dobre vie, čo by ma mohlo pripraviť o radosť zo života s ním. Preto hovorí: „Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť a piť, ani o svoje telo, čo si oblečiete. Či nie je život viac ako jedlo a telo viac ako odev? Pozrite sa na nebeské vtáky: nesejú, nežnú, nezhromažďujú obilie do sýpok, a váš nebeský Otec ich živí. Čo vy nie ste oveľa viac ako ony? A kto z vás si môže svojou ustarostenosťou predĺžiť život čo len o jediný lakeť?“ (Mat 6,25-27) Dobrá myseľ je viac ako dobré jedlo. A zdravie je viac ako môj vzhľad. Najcennejšie je poznanie, že mám niekoho, kto dobre pozná moje potreby a vie o najvhodnejšom čase na ich naplnenie.
Je to zvláštne. Boh nás mohol stvoriť napríklad na elektrický pohon. Alebo sme mohli byť vybavení solárnym panelom a energiu by nám dodávalo slnko. On to však urobil inak. Dal nám päť zmyslov, vďaka ktorým si môžeme vychutnávať život. Zmysly sú nádherný Boží dar. Na druhej strane nás tie isté zmysly môžu od Boha odviesť. Sú situácie, keď nám naša logika vraví, že to, čo hovorí Boh, nemôže byť pravda. Napríklad vo finančnej oblasti. Boh nám radí, aby sme dávali desať percent nášho príjmu. Sľubuje, že keď si necháme zvyšných deväťdesiat, budeme sa mať lepšie, ako keby sme si nechali celú výplatu. Z matematického hľadiska to je nezmysel. Desaťtisíc je viac ako deväťtisíc. Spomínam si na detstvo. Otec bol invalidný dôchodca a mama na materskej. Rodina, ktorá bývala nad nami, mala oveľa väčší príjem ako my. Muž bol vysoký dôstojník v armáde, žena doktorka. My sme boli siedmi, oni traja. Rodičia hospodárili s deväťdesiatimi percentami príjmu, oni mali celý plat. Z matematického hľadiska by sme mohli predpokladať, že pred výplatou si moja mamička chodila požičiavať k bohatším susedom. Bolo to však naopak.
Ježiš hovorí zaujímavé slová: „A kto z vás si môže svojou ustarostenosťou predĺžiť život čo len o jediný lakeť?“ Nepomôžeme si, ak sa budeme zaoberať problémami zajtrajška. Svoj život si nepredĺžime. Naopak, podľa modernej medicíny stres život podstatne skracuje.
Dôvera v Boha je najlepšou ochranou pred stresmi v budúcnosti. Viera v to, že môj nebeský Otec vie, čo potrebujem, môže moje vnútro naplniť uzdravujúcim pokojom.

Pane, ďakujem za Tvoju starostlivosť. Ďakujem, že deväťdesiat percent príjmu s Tebou je viac ako celý príjem bez Teba. Prosím, nedávaj mi to, čo chcem, ale to, čo potrebujem. Nielen pre život, ktorý žijem dnes, ale aj pre život budúci, v ktorom budem s Tebou v Tvojom kráľovstve.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi