Očkovanie proti zlu

A neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého. Mat 6,13

Nie je to tak dávno, čo sa u nás objavili obavy z prasacej chrípky. Ľudia nakupovali vakcíny a dávali sa očkovať. Kto zaváhal, nemal v priebehu pár dní šancu. Vakcíny sa jednoducho vypredali. Očkovanie je veľká vymoženosť našej doby. Vedci sľubujú, že čoskoro vyvinú očkovaciu látku proti väčšine druhov rakoviny a možno aj AIDS.
Občas si položím otázku: „Vyvinieme niekedy účinnú vakcínu proti zlu?“ Keby sa to podarilo, náš život by bol šťastnejší. Ušetrili by sme za zbrojenie, políciu, prevádzku väzníc, zrušili by sa súdy a… Tieto prostriedky by sa potom mohli investovať do rozvoja zdravého poľnohospodárstva, ekológie, rozvoja nových technológií…
Potom sa z tohto sna zobudím a uvedomím si krutú realitu. Stále žijem vo svete, kde vo vojnách denne umierajú nevinní ľudia. Televízia prináša správy o mŕtvych pri teroristických útokoch. V poslednom období sa hovorí o zvyšujúcom sa počte obetí domáceho násilia. Stále žijeme vo svete, kde silnejší zneužíva slabšieho. A zdá sa, že zlo vyhráva.
Podľa Ježišovej vzorovej modlitby máme prosiť Boha: „A neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého.“ (Mat 6,13) Na čo je dobrá táto prosba? Prečo sa máme takto modliť? Keď okolo seba vidíme ľudí, ktorí ignorujú Boha a jeho zákony, konajú tvrdo, majú široké lakte, a preto sa im darí dobre, môžeme podľahnúť pokušeniu vybrať sa rovnakou cestou. Dávid nám radí: „Utíš sa pred Hospodinom, vyčkaj na neho a nerozčuľuj sa nad tým, kto má úspech, a nad tým, kto je zákerný. Prestaň sa hnevať a zanechaj zlosť! Nerozčuľuj sa, vedie to len k zlému! Veď ničomníci budú vyhubení, ale tí, čo očakávajú Hospodina, budú vlastniť krajinu. Ešte chvíľu a bude po bezbožníkovi, budeš hľadať, kde je, a nenájdeš ho. Pokorní však budú vlastniť zem a budú sa radovať z hojnosti pokoja.“ (Ž 37,7-13) Zlo je všade okolo nás a naša odolnosť voči nemu je narušená. Náš duchovný imunitný systém je oslabený. Hrozí nám, že podľahneme infekcii zla. A práve modlitba sa môže stať vakcínou proti tejto epidémii, ktorá sa mení na pandémiu. Preto je dobré každé ráno začať prosbou: „A neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého.“ Starý otec ma raz cez prázdniny zobral na huby. Chodili sme po lese a náš košík sa postupne plnil. Nakoniec sme prišli na miesto, kde bola vykopaná jaskyňa. Starý otec mi rozprával, že tam kedysi žil pustovník.
Keďže som nevedel, kto je pustovník, snažil sa mi to vysvetliť. Nakoniec som pochopil, že pustovník je človek, ktorý uteká pred zlom a hriechom na pusté miesto. Týmto spôsobom sa chce naučiť žiť bez hriechu a dostať sa tak do neba.
Podľa slov Pána Ježiša nemáme hľadať premenu svojho života ako pustovníci, ale pri nebeskom Otcovi. Jedine s Bohom môžeme odolať pokušeniu. Modlitba je prostriedok, ktorý zvyšuje našu odolnosť voči pokušeniu a hriechu.

Pane, ďakujem Ti, že ma neopustíš, keď sa v mojom živote objaví pokušenie. Už vopred ďakujem za to, že ma vyslobodíš a nenecháš padnúť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi