Vesmírna harmónia

Príď kráľovstvo tvoje, buď vôľa tvoja ako v nebi, tak i na zemi. Mat 6,10

Niekedy si spomeniem na Karola. Hrával s nami basketbal. V tejto hre bol z nás najlepší. Mal však jednu chybu. Bol to sólový hráč. Nevedel spolupracovať. Nikomu neprihrával. Tréner sa mu venoval a snažil sa mu vysvetliť, že takto sa nedá hrať. Keď ho niekoľkokrát nezaradil do zostavy, Karol sa urazil a prestal chodiť na tréningy.
Ježiš vo svojej modlitbe vyslovuje zvláštnu prosbu: „Buď vôľa tvoja ako v nebi, tak i na zemi.“ (Mat 6,10) Na prvý pohľad táto veta nemá logiku. Ja predsa nerozhodujem o tom, či si Boh presadí svoju vôľu, alebo nie. Ak je dosť silný, tak to zvládne sám.
Ale Boh nie je ako ja. Má síce moc na to, aby každej vesmírnej bytosti vnútil svoju vôľu, ale to nie je jeho štýl. Dáva každému z nás možnosť voľby. Nemôžem síce rozhodnúť o tom, aby sa Božia vôľa stala v nebi, ale môžem ovplyvniť, či jeho vôľa bude platiť v mojom živote.
Biblia je jedinečná kniha. Aj biblické kresťanstvo je jedinečné. Kým iné náboženstvá považujú zlo za samozrejmú súčasť vesmíru, podľa Biblie je zlo parazitom, a preto bude navždy odstránené.
Vo vesmíre panovala pôvodne harmónia, súlad medzi všetkými bytosťami. Aj Lucifer bol nádhernou bytosťou, ktorá žila v súlade s ostatnými. Jedného dňa u neho nastala zmena. Prorok Ezechiel to opisuje slovami: „Urobil som ťa jagavým cherubom – strážcom. Bol si na svätom Božom vrchu, prechádzal si sa medzi ohnivými kameňmi. Bezchybne si si počínal odo dňa svojho stvorenia až dovtedy, kým sa nezistila zvrátenosť pri tebe.“ (Ezech 28,14.15)
Ako je možné, že sa u tej nádhernej bytosti, akou bol cherub Lucifer, našla podlosť? Ezechiel píše: „Srdce ti spyšnelo pre tvoju krásu, prišiel si o múdrosť pre lesk…“ (Ezech 28,17)
Ježiš prosí Otca: „Buď vôľa tvoja ako v nebi, tak i na zemi.“ Obracia sa na neho s prosbou o silu podriadiť sa jeho vôli. Len tak totiž môže splniť svoju úlohu – zachrániť mňa aj teba. Len tak môže očistiť Božie meno pred celým vesmírom.
Predstav si orchester, kde si dirigentom. Na koncerte hráte Vltavu, slávne dielo Bedřicha Smetanu. Všetci hrajú podľa tvojej taktovky. Je to nádhera. Až do chvíle, keď jeden člen orchestra začne hrať niečo iné. Snažíš sa ho na to upozorniť, ale on si robí po svojom. Nakoniec musíš skladbu prerušiť. A keď mu chceš dohovoriť, on ti povie, že ho tvoj názor nezaujíma a on si aj ďalej bude hrať po svojom. Čo by si urobil?
Niečo podobné sa stalo aj vo vesmíre. Lucifer s ďalšími nebeskými bytosťami odmietol hrať podľa Božej taktovky. Boh ho musel zo svojho orchestra vylúčiť. Teraz vyhlásil výberové konanie, aby mohol zaplniť voľné miesta. Hľadá ľudí, ktorí by chceli hrať v nebeskom orchestri. Podmienkou prijatia je uznanie Boha ako dirigenta. Pridáš sa?

Pane, chcem sa stať súčasťou Tvojho orchestra. Nauč ma, prosím, hrať podľa Tvojej taktovky.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi