Dokonalý je len Boh

Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec. Mat 5,48

Máte nejaký cieľ? Métu, ktorú chcete dosiahnuť? Chcete byť v niečom najlepší? Nebolo by to nič zvláštne. Spoločnosť nás vychováva k tomu, že čím lepší v niečom sme, tým väčšia je naša hodnota. A ak budeme najlepší v niečom, čo je populárne, potom budeme slávni a bohatí.
Veľa rodičov napríklad budí svoje deti ráno o štvrtej, aby stihli ranný tréning. A snívajú o tom, ako za pár rokov bude z ich dieťaťa rovnaká hviezda ako Jaromír Jágr. Samozrejme, aj s rovnakým platom. Iní snívajú o tom, že sa ich dieťa raz stane hviezdou v SuperStar alebo získa Zlatého slávika. Ďalší veria tomu, že ich malý génius raz dostane Nobelovu cenu.
Nielen jednotlivci, ale aj celé firmy bojujú o slávu. V elektronike sa pretekajú v tom, kto vyrobí najmenší a najdokonalejší počítač, mobil alebo digitálnu kameru. Vo Formule 1 ide zase o najrýchlejšie a najspoľahlivejšie auto.
Ježiš vo svojej úvahe o platnosti Zákona a Prorokov povedal, že ak sa chceme v otázke spasenia spoliehať na vlastnú spravodlivosť a svätosť, musíme byť dokonalejší ako zákonníci a farizeji. Musíme ich prekonať a byť lepší ako oni. Ak si chcem zaistiť spasenie sám, musím byť dokonalý rovnako ako Boh.
Ježiš porovnáva dokonalosť duchovných vodcov s dokonalosťou svojho nebeského Otca. Ukazuje na priepastný rozdiel medzi ľudskou láskou a Božou svätosťou. Prečo? Chce, aby sme ju dosiahli? To určite nie, lebo každý, kto pochopí rozdiel medzi Stvoriteľom a stvorením, vie, že stvorenie sa nemôže stať Stvoriteľom. Človek, akokoľvek dobrý, sa nikdy nestane Bohom.
Aj napriek tomu mnohí pri čítaní Ježišových slov prichádzajú k záveru, že sa im to môže podariť. Ak sa budú snažiť, raz dosiahnu takú svätosť a dokonalosť, ako má Boh. Vlastne sa stanú bohom.
To nie je nič nové pod slnkom. S touto myšlienkou sa človek po prvýkrát stretol v raji. Diabol vtedy pokúšal Evu slovami: „Boh totiž vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a budete ako Boh, budete poznať dobro i zlo.“ (1Moj 3,5) Inými slovami povedal, že ak zje to ovocie, bude dokonalá ako Boh! Sama sa stane Bohom! Už ho nebude potrebovať! Bolo to silné pokušenie. A Eva nakoniec podľahla. Aj ja si môžem myslieť, že keď sa budem veľmi snažiť, stanem sa raz rovnako dokonalým, ako je Boh. Tak ako Eva môžem uveriť tomu, že sa raz stanem samotným Bohom. To však nemá nič spoločné s kresťanstvom.
Ježiš ma nabáda, aby som si za svoj vzor vybral Boha. Keď sa budem porovnávať s ním, ochráni ma to pred pýchou a nadradenosťou, ktorá postihla židovských duchovných. Navyše tak získam motiváciu na ďalší rast, ale o tom až zajtra.

Pane, Ty si dokonalý Boh a ja omylný človek. Ty si Stvoriteľ, ja Tvoje dielo. Som Tvoje dieťa a Ty si môj milujúci Otec. Ďakujem za toto nádherné uistenie.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi