O váhe Božieho slova

Vaša reč nech je: Áno — áno, nie — nie. Čo je navyše, pochádza od zlého. Mat 5,37

Už včera sme si povedali, že to nie je ľahké. Prečo to Ježiš hovorí? Akým právom niečo také od nás chce?
Raz môj mladší syn buchol dverami, aby dal najavo, čo si myslí o mojich slovách, ktoré si musel vypočuť. Viete, čo mi povedal na moje napomenutie? „Ocko, aj ty búchaš dverami!“ A ja si od tej chvíle dávam lepší pozor na to, čo robím.
Keď nás Ježiš nabáda, aby naše áno bolo áno a nie naozaj nie, nehovorí o nejakej teórii. Kristus opisuje svoju bežnú prax. Boh je taký. Môžeme sa na neho spoľahnúť. Jeho slovo platí a je stále. On nemení svoje názory. Ani neupravuje pravidlá hry v priebehu boja. Jeho zákony sú stále platné.
Už prorok Malachiáš zaznamenal Božie vyznanie: „Ja, Hospodin, som sa nezmenil, ani vy ste neprestali byť synmi Jákobovými.“ (Mal 3,6) To isté napísal Pavol o svojom Spasiteľovi: „Ježiš Kristus je ten istý včera, dnes i naveky.“ (Žid 13,8)
Keď sme ako malí chlapci chceli mať istotu, že slovo platí, prisahali sme „na holý pupok“. Bola to pre nás najsvätejšia prísaha, ktorú by si nikto nedovolil porušiť. Nedodržanie takej prísahy znamenalo vylúčenie z partie, v ktorej nám bolo dobre.
Ježiš nás ubezpečuje, že o Božom slove nemusíme pochybovať. Môžeme sa naň spoľahnúť. Boh nemusí prisahať. Ak povie nie, znamená to nie. Nemá cenu prehovárať ho, ani sa snažiť obísť zákaz. Ak to urobíme, bude to na našu škodu. Ak nám povie nie, nebude to prejav jeho svojvôle, ale prejav jeho záujmu o nás. Dobre vie, čo je pre nás dobré.
V Biblii sa Boh vyjadruje k základným životným otázkam. Hovorí jasne a zrozumiteľne. Ako na to reagujeme? Ak sa nám jeho postoj páči, tak prikývneme. Horšie však je, ak sa nám jeho názor nepáči. V takom prípade hľadáme nejakú okľuku, ktorou by sme sa mohli vyhnúť Božej rade.
Kresťan má ľuďom naokolo predstavovať Boha. Svojím životom aj slovami. Akého Boha ľudia vďaka mne vidia? Je to Pán, ktorý priťahuje? Vládca, ktorý vie dodržať slovo? Panovník, ktorý koná čestne a férovo?
Keď ma Ježiš nabáda, aby som si dal pozor na svoje slová, myslí nielen na mňa, ale aj na tých, ktorí môžu prostredníctvom mňa spoznať Spasiteľa. Život ma presvedčil, že na Boha a jeho slovo sa môžem spoľahnúť. Ak mu dôverujem, nikdy nebudem sklamaný.
Učme sa rovnako dôverovať aj Biblii, písanému slovu nášho Tvorcu. Prijmime ju za najvyššiu autoritu nášho života. Nebojme sa Božím slovom merať svoj život, svojho kazateľa aj svoju cirkev.

Pane, ďakujem Ti, že Tvoje áno je vždy áno a Tvoje nie je naozaj nie. Ďakujem Ti, že sa nemeníš Ty ani Tvoje pravidlá hry. Ďakujem za Bibliu, ktorá mi pomáha v hľadaní pravdy a v poznávaní Teba.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi