O zodpovednom rozhodnutí

Bolo povedané: Kto by prepustil svoju manželku, nech jej dá prepúšťací list. Ja vám však hovorím: Každý, kto by prepustil svoju manželku — okrem dôvodu smilstva — vystavuje ju cudzoložstvu, a kto sa ožení s prepustenou, cudzoloží. Mat 5,31.32

Ľudová múdrosť hovorí: „Dvakrát meraj a raz strihaj.“ V podobnom duchu končí Ježiš svoje zamyslenie nad siedmym prikázaním. Hovorí o tom, aká bola vtedy situácia v oblasti platnosti manželstva: „Bolo povedané: Kto by prepustil svoju manželku, nech jej dá prepúšťací list. Ja vám však hovorím: Každý, kto by prepustil svoju manželku okrem dôvodu smilstva, vystavuje ju cudzoložstvu, a kto sa ožení s prepustenou, cudzoloží.“ (Mat 5,31.32)
Ježiš nás vedie späť do raja, kde Boh povedal: „Preto muž opustí svojho otca i matku a prilipne k svojej žene a budú jedno telo.“ (1Moj 2,24) Keď sa muž zoznámi so ženou a uvažuje o tom, že si ju zoberie za manželku, nemá zabúdať, že sa stanú jedným telom. Keď Adam po prvýkrát uvidel svoju manželku, ktorú Boh stvoril z jeho rebra, s obdivom skladá prvú báseň. Hovorí: „Toto je konečne kosť z mojich kostí a telo z môjho tela! Bude sa volať mužena, lebo bola vzatá z muža!“(1Moj 2,23)
Pri spojení muža a ženy sa vytvára niečo nové. Z dvoch jedincov sa stáva jedno telo, nový celok. Nemyslí sa tým len telesné spojenie. Medzi oboma partnermi sa utvárajú intímne citové a rozumové väzby. Toto spojenie sa postupne stáva silnejším, až sa jeden bez druhého cítia ako telo bez duše.
V našej spoločnosti prevláda názor, že keď si dvaja ľudia prestanú v manželstve rozumieť a rozídu sa, je to normálne. Hlavne vtedy, ak nemajú deti. Tento názor ignoruje fakt, že pri rozvode sa „trhá jedno telo“. A to nikdy nie je bez následkov.
Ak si predstavíme rozvod na príklade jedného tela, možno lepšie pochopíme, aký to je ťažký zásah pre každého, kto sa ocitne v podobnej situácii. Preto Ježiš varuje pred ľahkovážnymi rozchodmi. Rozvod nie je riešením bežných rodinných problémov. Drobné nedorozumenia, iný pohľad na vybavenie domácnosti alebo farbu a značku auta nie je nutné riešiť tým, že každý pôjde svojou cestou.
Podľa Boha je jediným, výnimočným dôvodom na rozchod nevera jedného z partnerov. Nevera, s ktorou odmieta skončiť. Všetky ostatné problémy odporúča Ježiš riešiť zmierením. Rozvod vždy prináša nepríjemné dôsledky v živote manželov, ich detí aj rodín.
Ježiš svoje slová adresuje všetkým ľuďom. Veľmi dôležité sú hlavne pre ľudí, ktorí sa chystajú do manželstva vstúpiť. Partnera si vyberáme na celý život. Biblické manželstvo je na doživotie. Preto by sme ho nemali brať na ľahkú váhu. Boh nám ponúka svoju pomoc aj vo chvíli, keď naše hormóny majú šancu zvíťaziť nad naším rozumom.

Pane, ďakujem Ti, že si spojením muža a ženy dal ľuďom možnosť vytvoriť nový celok. Pomôž nám používať pri riešení problémov súčasne srdce aj rozum.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi