Kto by teda zrušil čo len jedno z týchto najmenších prikázaní a učil by tak ľudí, bude označený za najmenšieho v nebeskom kráľovstve. Kto ich však bude zachovávať a učiť, bude označený za veľkého v nebeskom kráľovstve. Hovorím vám, že nikdy nevojdete do nebeského kráľovstva, ak vaša spravodlivosť neprevýši spravodlivosť zákonníkov a farizejov. Mat 5,19.20

Zákonníci a farizeji tvorili duchovnú elitu národa. Svoj prístup k zákonu a životu sa snažili priviesť k dokonalosti. Latku, ktorá je v Božom zákone už aj tak dosť vysoko, ešte zvýšili.
Podľa Ježiša hrozia v prístupe k zákonu dve extrémne nebezpečenstvá. O tom prvom sme hovorili včera. Je to snaha dosiahnuť svätosť pomocou vlastných skutkov a zásluh. V pasci druhého extrému môžu uviaznuť tí, ktorí spoznali, že nie sú schopní byť ešte svätejší ako farizeji a zákonníci. Chcú to vyriešiť sami, bez Ježiša.
Ako? Spochybňovaním prikázaní. Veď Boh to predsa nemôže myslieť tak vážne. Jeho zákon ani nie je možné dodržiavať do dôsledkov.
V histórii kresťanskej cirkvi nájdeme veľa príkladov toho, keď jednotlivci a aj celá cirkev „zrušili len jedno z tých najmenších prikázaní a učili tak ľudí“. Pri pohľade späť musíme konštatovať, že to vždy viedlo k všeobecnému úpadku.
Jakub, Ježišov učeník, neskôr vo svojej epištole napísal: „Veď keby niekto zachoval celý zákon, ale prestúpil by ho v jednom prikázaní, previnil by sa proti všetkým.“ (Jak 2,10) V jeho slovách je veľká múdrosť. Vedie nás k poznaniu, že Boh pri stvorení vesmíru, nášho sveta a aj ľudí vytvoril zložitý systém, ktorý je vzájomne prepojený rôznymi väzbami. Niečo, čo sa nám zdá zbytočné, môže mať dôležitú úlohu, ktorú ešte nepoznáme. A keď sa tejto zdanlivej zbytočnosti zbavíme, až neskôr spoznáme, ako sme sa mýlili a unáhlili.
Je dobré riadiť sa návodom, ktorý dal pre náš život Boh. On nás stvoril, a tak vie lepšie ako my, čo nám prospieva a čo škodí. Ak ho poslúchneme, náš život bude kvalitnejší a šťastnejší.
Keď som mal pätnásť rokov, získal som vodičský preukaz na malé motocykle. Zohnal som si starý moped. Mali sme málo peňazí na benzín, a tak sme s kamarátmi naliali do nádrže naftu. Sused nás varoval, že sa to neskončí dobre, ale my sme mali pocit, že dobre vieme, čo robíme. Nejaký čas moped fungoval. Išiel trochu pomalšie a z výfuku sa viac dymilo. Ale len za tretinové náklady. Po niekoľkých kilometroch sa odrazu zasekol a bol koniec.
Aj my máme niekedy pocit, že nás Boh príliš obmedzuje, keď nám vo svojom zákone radí, čo je a čo nie je dobré pre náš život. Radi experimentujeme. Konáme v rozpore s radami nášho Tvorcu a veríme, že nám bude lepšie. Lenže, na rozdiel od mopedu, zničené vzťahy, zdravie alebo skazený život sa už väčšinou nedajú napraviť.

Pane, daj mi múdrosť, aby som sa nesnažil experimentovať. Uč ma dôverovať Tebe a Tvojmu zákonu.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi