Zákon platí aj naďalej

Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov. Neprišiel som zrušiť, ale naplniť. Amen, hovorím vám: Pokiaľ nepominie nebo a zem, nepominie ani najmenšie písmenko, ani jediná čiarka zo zákona, kým sa všetko nestane. Mat 5,17.18

Vždy sa nájdu ľudia, ktorí by chceli, aby zákony neexistovali. Mohli by potom beztrestne kradnúť, zneužívať deti, znásilňovať aj vraždiť. Niekedy sa to začína už v detstve. Často sa hneváme na rodičov, že nám bránia v rozlete. Keby sme mali slobodu, boli by sme oveľa šťastnejší. To by bol život, keby sme si mohli robiť, čo by sme len chceli! Zabúdame na to, ako by vyzeral svet, keby si každý robil, čo sa mu páči. Anarchia – právo silnejšieho…
Veď si len predstavte, ako by to vyzeralo na cestách, keby prestali platiť zákony a vyhlášky, ktoré upravujú premávku. Strach na to pomyslieť.
Aj za čias Pána Ježiša si mnohí obyvatelia Judska mysleli, že keby Boží zákon neplatil, boli by slobodnejší a šťastnejší. Ani sa im nemôžeme čudovať. Zákonníci z neho urobili bremeno, ktoré ťažilo celý národ.
Vďaka výkladom, ktoré počuli v synagógach a v chráme, si mysleli, že Boží zákon je nutné upraviť pre danú situáciu. Ľudia, ktorí sa snažili žiť tak, ako im hovorili ich duchovní vodcovia, poznali, že to nie je možné. Dospeli k tomu, že najlepšie je zrušiť to, čo aj tak nefunguje. Aspoň sa nebudú zbytočne stresovať.
Na takéto úvahy reaguje Ježiš slovami: „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov. Neprišiel som zrušiť, ale naplniť. Amen, hovorím vám: Pokiaľ nepominie nebo a zem, nepominie ani najmenšie písmenko, ani jediná čiarka zo zákona, kým sa všetko nestane.“ (Mat 5,17.18)
Ježiš zákon neruší. Hovorí, že nie je nutné meniť ani písmenko. Čo písmenko, ani čiarku! Pre nás, ktorí žijeme v srdci Európy, je to niečo nepredstaviteľné. Ani po storočiach nie je potrebné novelizovať Boží zákon.
V našej krajine je v posledných rokoch bežne vydaný zákon, ktorý je upravovaný novelami skôr, ako začne vôbec platiť, lebo by priniesol viac škody ako osohu.
Pán Ježiš hovorí, že prišiel zákon naplniť. O výraze „naplniť“ bolo napísaných už veľa možných aj nemožných výkladov. Dokonca som počul, že keď Ježiš Boží zákon naplnil, vlastne ho zrušil.
Ježiš prišiel na tento svet, aby ukázal, ako sa má zákon „uchopiť“, aby bol prínosom. Aj v mojom živote sa potom naplnia slová: „Ako len milujem tvoj zákon! Celý deň o ňom rozjímam.“ (Ž 119,97)
Mark Twain vraj povedal: „Pri čítaní zdravotných kníh si dajme dobrý pozor. Už veľa ľudí zomrelo pre chybnú tlač.“ Ježiš nás varuje, aby sme sa pri čítaní zákona nepúšťali do jeho úprav, pretože takéto experimenty nás môžu pripraviť o Božie kráľovstvo.

Pane, pomôž mi pozerať sa na Teba a na to, ako si Ty sám žil podľa zákona. Daj, nech ho prijímam ako prejav Tvojej lásky. Tvoj zákon ma neobmedzuje ani mi neberie slobodu. Chráni ma pred takým životným štýlom, ktorý by ubližoval mne aj ľuďom v mojom okolí.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi