Svetlo, ktoré slúži

Vy ste svetlo sveta. Mesto, ktoré leží na vrchu, sa nedá ukryť. Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým v dome. Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je v nebesiach! Mat 5,14-16

Pred niekoľkými rokmi som sa presťahoval do Jeseníkov. Krátko nato som musel ísť do Šumperka. Cestou späť ma na horskom sedle zastihla hmla. Bol podvečer a rýchlo sa stmievalo. Na vrchole bola hmla taká hustá, že som nebol schopný nájsť odbočku k hotelom. Zachránil ma prichádzajúci autobus. Zavesil som sa naň, sústredil sa na zadné svetlá a zišiel až dolu, kde hmla nebola taká hustá.
Ježiš prirovnáva obyvateľov nebeského kráľovstva k svetlu: „Vy ste svetlo sveta. Mesto, ktoré leží na vrchu, sa nedá ukryť. Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým v dome. Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je v nebesiach!“ (Mat 5, 14-16)
Niekoľkokrát sme boli s rodinou na dovolenke v Chorvátsku. Cestovali sme v noci. Je menšia premávka, nie je horúčava… Ale má to ešte jednu výhodu. V noci sú krásne osvetlené pamiatky a hlavne kostoly. Vďaka výkonným reflektorom sú krajšie ako cez deň.
Ježiš hovorí o svetle, ktoré nemá svietiť len tak, kde sa mu zachce. Nemá osvetľovať samo seba, ale svietiť na cestu pútnikom. Kresťan sa má stať svetlom. Svietiť majú jeho skutky. Život, ktorým oslavuje Boha.
Ľuďom blúdiacim tmou tohto sveta a hľadajúcim záchranu má byť kresťan svetlom, ktoré osvetľuje cestu k Bohu. K tomu, ktorý je riešením ich problémov.
Svetlo, podobne ako soľ, potrebuje niekoho, kto ho správne použije. Nemôže sa rozsvietiť samo, nevie, kde má svietiť, nepozná potrebnú intenzitu. To musí urobiť ten, kto ho použije, keď to je potrebné.
Spomínam si na časy, keď bol nedostatok elektrickej energie. Vtedy niekto vymyslel plagát s nápisom „Nesvietite zbytočne?“ – a priznajme si, že občas sa nám to stane. Teraz nemyslím na zabudnutú žiarovku v pivnici. Myslím na svetlo, o ktorom hovorí Ježiš. Tak jednotlivci, ako aj cirkev často svietime tam, kde nie je tma. Spotrebujeme veľa energie na okázalé bohoslužby, honosné stavby a aj doma to chceme mať pekné… A keď potom nastane chvíľa, keď by sme mali svietiť naplno, máme vybitú batériu a naša žiarovka len bliká.
Ako by ste hodnotili primátora, ktorý by dal na námestie tisíc lámp, kým zvyšok mesta by bol v tme? Cirkev sa často správa podobne. Stretávame sa a je nám spolu dobre. Pretože aj keď svietime málo, tak spolu je toho svetla dosť.
Ale to nie je správne. Máme sa rozptýliť do tmy po celom svete. Každý by mal mať svoje miesto, kde bude svojím životom vytláčať tmu.

Pane, ďakujem, že si sa stal mojím svetlom a zapálil svetlo môjho života. Prosím, naplň moje vnútro, nech sa stanem majákom pre všetkých ľudí, ktorí hľadajú správny smer svojej cesty.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi