Prečo práve soľ?

Vy ste soľ zeme. Ak soľ stratí slanú chuť, čím ju osolia? Už nie je na nič súca, len ju vyhodiť, aby ľudia po nej šliapali. Mat 5,13

Včera sme dokončili uvažovanie nad ôsmimi skupinami ľudí, ktoré Ježiš pozval do svojho kráľovstva. Potom sa Ježiš obrátil k pozvaným a vyslovil dve zvláštne výzvy.
V tej prvej, ktorou sa budeme dnes zaoberať, hovorí o soli: „Vy ste soľ zeme. Ak soľ stratí slanú chuť, čím ju osolia? Už nie je na nič súca, len ju vyhodiť, aby ľudia po nej šliapali.“ (Mat 5,13)
Soľ zeme. Zvláštne. Čo tým Ježiš myslel? Ako dieťa som počul a neskôr videl rozprávku „Soľ nad zlato“. Kráľovi, v podaní Jána Wericha, trvalo len niekoľko dní, než pochopil, že bez soli sa nedá žiť. A to išlo v rozprávke len o chuť jedla.
Za čias Ježiša mala soľ ešte jeden veľmi dôležitý význam. Používala sa na konzervovanie potravín, zeleniny aj mäsa. Vedeli ju oceniť hlavne ľudia v Oriente.
Ako malý chlapec som chodil so svojím kamarátom Ferkom na ich rodinnú chatu. Spomínam si, ako sme sa vtedy tešili na to, že si urobíme haruľu. Všetko sme si zobrali so sebou, okrem soli, lebo tej nám od minula zvýšilo dosť. Na chate sme sa hneď pustili do práce. Nastrúhali sme zemiaky, pridali majorán, cesnak, vajíčko, trochu múky… Keď sme chceli zmes osoliť, čakalo nás nemilé prekvapenie. Papierové vrecúško so soľou bolo celkom mokré a soľ v ňom bola nepoužiteľná. Haruľu bez soli sme si nevedeli predstaviť. Preto sme sa snažili vysušiť ju na peci. Nepomohlo to. Nakoniec sme si ju museli ísť požičať.
Vtedy som po prvýkrát spoznal, že aj soľ môže byť znehodnotená. Presne, ako o tom hovoril Ježiš.
Pri čítaní o tom, že ľudia budú po soli šliapať, si predstavím zimu, chodníky a cesty pokryté ľadom. V takýchto chvíľach oceníme, ak máme poruke soľ. Posypová soľ môže celý rok ležať v pivnici a nikto si na ňu nespomenie. Potom príde prvý mráz a odrazu ju potrebujeme.
So soľou sa však musí správne hospodáriť. Iné množstvo patrí do polievky, iné do šalátu. Čo by ste asi povedali na to, keby ste uprostred leta stretli cestárov, ktorí by na cestu sypali soľ?
Ak sa soľ nepoužíva správne, môže byť dokonca škodlivá. Spomínam si na svoje prvé kúpanie v mori. Aj napriek tomu, že som bol dospelý, zabudol som na to, že more je slané. Ponoril som sa do vĺn a otvoril oči. Ak sa niečo podobné stalo aj vám, potom viete, ako ma štípalo v očiach.

Pane, chcem byť soľou zeme. Takou, čo dáva spoločenstvu správnu chuť. Chcem byť konzervačnou látkou, ktorá nedovolí zlu, aby úplne zničilo ľudskú spoločnosť. Alebo ma použi ako soľ, ktorá v zime dáva pocit bezpečia pri chôdzi alebo jazde autom. Prosím, aby som nikdy nebol soľou v očiach alebo v boľavej rane. Ďakujem Ti, že mi pomôžeš, aby som bol soľou, ktorá pomáha a slúži.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi