Boh, ktorý učí milosrdenstvu

Blahoslavení milosrdní, lebo im sa dostane milosrdenstva. Mat 5,7

Milosrdenstvo dnes už nie je veľmi moderné. Skôr sa uprednostňujú priebojnosť, široké lakte a bezohľadnosť. Len takýto človek môže preraziť v podnikaní. Čím je sebavedomejší a bezočivejší, tým rýchlejšia môže byť jeho kariéra. Na druhej strane, tým strmší môže byť jeho pád. Stane sa to vtedy, keď stretnem niekoho, kto má širšie lakte a koná tvrdšie ako ja.
V dobe, keď Ježiš začína svoje pôsobenie, bola spoločnosť ešte neúprosnejšia. Medzi ľuďmi platili podobné pravidlá ako dnes. A v takomto prostredí Ježiš hovorí: „Blahoslavení milosrdní, lebo im sa dostane milosrdenstva.“
Keď postupne prechádzame jednotlivé blahoslavenstvá, mali by sme si pritom uvedomiť, že v nich Ježiš ukazuje svoju predstavu o ľuďoch, s akými chce spolupracovať. Súčasne nám chce ukázať povahu a spôsob konania svojho Otca. Náš Boh má všetky vlastnosti, o ktorých sa zmieňuje Ježiš vo svojich blahoslavenstvách.
Čo vlastne je to „milosrdenstvo“? Už samotný výraz nám ukazuje smer, ktorým sa máme pri hľadaní jeho významu vydať. Je potrebné vychádzať z toho, že ide o spojenie dvoch slov – srdce a milý. Milosrdný je ten, ktorý má milé srdce.
Pozrime sa ešte na dva citáty zo Starej zmluvy. Prvý sa nachádza v Božom prikázaní. Znovu sa dostaneme k tomu, že milosrdenstvo je v prvom rade záležitosť vzťahov. Sám autor Desatora v ňom hovorí: „…lebo ja som Hospodin, tvoj Boh, Boh žiarlivý, ktorý trestá viny otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, čo má nenávidia, ale milosť preukazujem tisícom tých, čo ma milujú a zachovávajú moje prikázania.“ (2Moj 20,5.6)
Na jednej strane Boh stíha nenávisť do štvrtého pokolenia, ale lásku sprevádza svojím milosrdenstvom do tisíceho pokolenia. Ak by sme počítali, že jedno pokolenie trvá 25 rokov, potom nenávisť má na ľudstvo vplyv 100 rokov, ale Božie milosrdenstvo 25 000 rokov. To znamená ešte dlhšie, ako podľa Biblie trvá existencia človeka na našej zemi.
Môj Boh je milujúci i žiarlivý. Nie som mu ľahostajný. Jeho láska ku mne nikdy nezovšednie. Keď mu to dovolím, naplní rovnakou láskou aj mňa. Jeho láska ma začne meniť na človeka, ktorý bude rovnako ako Boh s druhými zaobchádzať s dobrým srdcom.
Židia nahradili skutky z dobrého srdca obradmi. Radšej nechali zomierať obetné zvieratá, ako by sa mali zmeniť. Už dávno pred Ježišovým kázaním napísal prorok Hozeáš zvláštnu Božiu výzvu: „Lebo milosrdenstvo chcem, a nie obetu, poznanie Boha viac ako spaľované obety.“ (Hoz 6,6)
Milosrdenstvo nám dáva možnosť vidieť za obzor. Nie je to konanie z pozície okamžitého prospechu. S nadhľadom si musíme uvedomiť, že raz príde chvíľa, keď sa môžeme ocitnúť v pozícii toho druhého. Postaviť sa k tomu tak, aké by to bolo pre mňa, keby sa situácia obrátila.

Pane, ďakujem Ti za Tvoje milosrdenstvo, ktoré presahuje moje chápanie. Môžem žiť s poznaním, že si Boh, ktorý má milé srdce. Premieňaj, prosím, aj dnes to moje, aby som sa ku všetkým navôkol správal milosrdne.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi