Boh ponúka spravodlivosť

Blahoslavení hladní a smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení. Mat 5,6

Ježiš hovorí často o nebeskom kráľovstve ako o mieste, kde bude skutočná spravodlivosť. Na našej zemi sa často stretávame s nespravodlivosťou. Ten, kto má peniaze, postavenie a moc, má väčšiu šancu na úspech ako ten, kto je chudobný, nemá prácu alebo býva pod mostom. Na stranu bezprávia a zločinu sa často postavia dokonca aj tí, ktorí sa majú starať o spravodlivosť a právo. Je veľa skorumpovaných sudcov, policajtov a politikov. A tak sa na spravodlivosť dnes už veľmi neverí.
Ježiš vie, že v súvislosti so spravodlivosťou nám hrozí veľké nebezpečenstvo v podobe ľahostajnosti. Práve táto vlastnosť umožňuje vládnuť diktátorom, dáva priestor domácemu násiliu, korupcii na úradoch či šikanovaniu v škole a na pracovisku. Je pohodlnejšie nič nevidieť ani nepočuť, pretože kto vidí, počuje a chce niečo riešiť, sám sa môže dostať do problémov.
Ježiš o tomto všetkom vie, a napriek tomu hovorí: „Blahoslavení hladní a smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení.“ Tieto slová sú v rozpore so známou ľudovou múdrosťou: „Nehas, čo ťa nepáli.“ Zatváranie očí pred zlom, strkanie hlavy do piesku, ľahostajný postoj tvárou v tvár nespravodlivosti, to všetko nám nemôže priniesť radosť a pokoj. Naopak. Časom začneme utekať sami pred sebou.
Je tu ešte druhý význam Ježišovho výroku. Áno, mám byť zástancom práva a spravodlivosti. Hlavne, keď to mám v náplni práce. A zároveň by som mal ja sám zaobchádzať spravodlivo s každým človekom. Snažiť sa, aby bol môj život v súlade s inou Ježišovu radou: „Ako chcete, aby ľudia robili vám, tak robte aj vy im!“ (Luk 6,31)
Nemám byť pasívny len tým spôsobom, že sám budem odmietať zlo. Vo vzťahu k druhým ľuďom mám aktívne šíriť dobro. Nešomrať, keď sa na mňa predavačka v obchode mračí. Naopak, usmiať sa a popriať jej príjemný deň. Nebudem šťastnejší ani vtedy, keď nepríjemnému úradníkovi poviem, čo si o ňom myslím. Skôr by som mal vyjadriť porozumenie nad tým, že za celý deň má toho už cez hlavu…
Najľahšie je nájsť niekoho, kto je na tom so svojou spravodlivosťou ešte horšie ako my. Ježiš hovorí práve o tom, keď opisuje dvoch modlitebníkov v chráme. Lukáš píše: „Farizej zastal a takto sa v duchu modlil: Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodliví, cudzoložníci alebo ako tento mýtnik.“ (Luk 18,11) Podľa Ježiša je to zlé riešenie. Vedie nás to k tomu, že svoju pozornosť a úsilie nakoniec utopíme v hľadaní chýb a problémov druhých ľudí.
Šťastný a dlhodobo spokojný môže byť len ten, komu nie sú ľahostajné bezprávie, útlak, domáce násilie alebo akákoľvek nespravodlivosť. Pokoj nájde len ten, kto spravodlivosť hľadá u Boha.

Pane, ďakujem Ti, že ponúkaš spravodlivosť každému, kto po nej túži. Vlož do môjho vnútra hlad a smäd po spravodlivosti. Daj mi silu odolať ľahostajnosti. Chcem byť aktívny v šírení spravodlivosti a dobra.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi