Prečo práve rybári?

Keď Ježiš išiel popri Galilejskom mori, uvidel dvoch bratov: Šimona, ktorý sa volal Peter, a jeho brata Ondreja, ako hádzali siete do mora. Boli totiž rybári. Zavolal ich: Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí. Obaja hneď nechali siete a nasledovali ho. O kúsok ďalej videl druhých dvoch bratov, Jakuba, syna Zebedejovho, a jeho brata Jána, ako so svojím otcom Zebedejom opravovali na lodi siete. Aj ich povolal a oni hneď nechali loď aj otca a nasledovali ho. Mat 4,18-22

Ježiš sa rozhodol nájsť si spolupracovníkov, ktorí by mu pomáhali. Matúš opisuje toto výberové konanie: „Keď Ježiš išiel popri Galilejskom mori, uvidel dvoch bratov: Šimona, ktorého volali Peter, a jeho brata Ondreja, ako hádzali siete do mora. Boli totiž rybári. Zavolal ich: Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí. Obaja hneď nechali siete a nasledovali ho. O kúsok ďalej videl druhých dvoch bratov, Jakuba, syna Zebedejovho, a jeho brata Jána, ako so svojím otcom Zebedejom opravovali na lodi siete. Aj ich povolal a oni hneď nechali loď aj otca a nasledovali ho.“ (Mat 4,18-22)
Ježiš povoláva svojich prvých učeníkov. Zatiaľ len štyroch. Dvaja lovia z lode a hádžu siete do mora. Druhí dvaja spolu s otcom opravujú siete. Pravdepodobne to boli pracovití rybári, pretože ich Ježiš zastihol pri práci. Ponúka im rekvalifikáciu. Z lovcov rýb sa stanú lovcami ľudí. Majú rybolov a záchrana ľudí pre Božie kráľovstvo niečo spoločné? Ak chcú byť rybári úspešní, musia byť trpezliví. Svoju prácu musia mať radi. Potrebujú aj dobrú znalosť prostredia a života rýb, keď chcú nejaké uloviť. No aj napriek všetkým splneným podmienkam sa ich lov nemusí vydariť. Preto, ak chcú mať dobrý úlovok, nesmie ich prvý neúspech odradiť.
Rybár musí mať odvahu. Je to nebezpečné povolanie. Stačí búrka a pokojná plavba po hladine jazera sa mení na boj o život. Niekedy musí posádka svoj úlovok vrátiť moru, aby sa ich loď nepotopila.
Ak by ste pred pár rokmi išli na jar okolo Těrlickej priehrady, zažili by ste zvláštne divadlo. Okolo cesty boli nízke zábrany z plastovej fólie a za nimi desiatky mladých aj starších ľudí, ktorí do vedier zbierali žaby. Nerobili to pre peniaze. Snažili sa zachrániť tieto obojživelníky, ktoré sa práve prebúdzali zo zimného spánku. Žaby sa totiž snažili v čase rozmnožovania prekonať cestu, na ktorej bola hustá premávka.
Ježiš bol prvým rybárom ľudí, ktorý to nerobil pre zisk, ale aby ich zachránil pred istou smrťou, ktorú zavinil hriešny spôsob života. V dnešnej dobe hovoríme rybárom ľudí misionári alebo evanjelisti. Keď si Ježiš za svojich spolupracovníkov zvolil rybárov, chcel tým naznačiť, že ani práca misionárov nebude ľahká, bez ohľadu na to, či budú o Božom kráľovstve hovoriť vo svojej vlastnej rodine, na pracovisku, alebo domorodcom na tichomorských ostrovoch.
Ježiš je ako rybár ľudí trpezlivý. Pozná nás. Žil v našom prostredí. Preto sa nemusíme báť za ním ísť, keď si uvedomíme, že sme v ohrození života. On nás dovedie do bezpečia.

Pane, ďakujem Ti, že sa staráš o moje bezpečie. Teraz, keď som Ťa spoznal, ma pozývaš spolupracovať na záchrane tých, ktorí ešte nie sú v bezpečí u Teba – moje deti, príbuzní, susedia a známi. Uč ma pri tejto dobrodružnej činnosti odvahe a dôvere v Teba.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi