Zbabelosť alebo múdrosť

Keď Ježiš počul, že Jána uväznili, odobral sa do Galiley. Zanechal Nazaret a usadil sa v prímorskom Kafarnaume na území Zebúluna a Naftáliho, aby sa splnilo, čo povedal prorok Izaiáš: Krajina Zebúlun a krajina Naftáli, na ceste k moru za Jordánom, pohanská Galilea. Ľud bývajúci v temnotách uvidel veľké svetlo a tým, čo sedeli v tmavej krajine smrti, vyšlo svetlo. Odvtedy začal Ježiš kázať: Kajajte sa, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo. Mat 4,12-17

Po víťaznom boji s diablovým pokušením pristúpili k Ježišovi anjeli a posluhovali mu. Matúš pokračuje vo svojom rozprávaní: „Keď Ježiš počul, že Jána uväznili, odobral sa do Galiley. Zanechal Nazaret a usadil sa v prímorskom Kafarnaume na území Zabulona a Neftalima, aby sa splnilo, čo povedal prorok Izaiáš: Krajina Zabulon a krajina Neftalim, na ceste k moru za Jordánom, pohanská Galilea. Ľud bývajúci v temnotách uvidel veľké svetlo a tým, čo sedeli v tmavej krajine smrti, vyšlo svetlo. Odvtedy začal Ježiš kázať: Kajajte sa, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo.“ (Mat 4,12-17) Nie je to od Ježiša zbabelé, že odišiel do Kafarnauma po tom, čo počul o Jánovom uväznení? Nemal radšej použiť svoju moc na záchranu svojho príbuzného?
Čo by sa stalo, keby Ježiš zostal v Judsku? Splnila by jeho misia, na ktorú ho vyslali nebesia, účel, keby bol zabitý hneď po krste? Čo malo vlastne byť hlavným cieľom jeho pobytu na našej zemi? Viac sa o tom dozvieme z rozhovoru v 14. kapitole Evanjelia podľa Jána: „Ozval sa Filip: Pane, ukáž nám Otca, a to nám postačí! Ježiš mu od povedal: Filip, toľký čas som s vami a nespoznal si ma? Kto videl mňa, videl aj Otca. Ako to, že teraz hovoríš: Ukáž nám Otca?“ (Ján 14,8.9)
Ježiš prišiel, aby sme na základe jeho života poznali, aký je Boh. Každý jeho skutok, každé jeho slovo vypovedajú o povahe nebeského Otca. Praje si, aby sme vďaka jeho službe pochopili, že Boh je láska.
Väčšina Židov sa vtedy Boha bála. Od babylonského zajatia sa dokonca báli vysloviť meno, ktorým sa Boh predstavil Mojžišovi. Náboženskí vodcovia v tých časoch hovorili o Bohu ako o krutom, nemilosrdnom, vzdialenom a ľahostajnom k ľudskému utrpeniu. Ak chcel Ježiš tento pohľad na Boha zmeniť, musel ešte žiť. Jeho smrť by v tejto chvíli bola zbytočná. Je dobré všimnúť si aj to, kam Ježiš odchádza. Ide na miesta, o ktorých píše prorok o 700 rokov skôr. Sú to miesta, kde vďaka prítomnosti Immanuela zažiari svetlo. Ježiš využíva čas na to, aby priniesol radostné posolstvo ľuďom, ktorí boli na okraji záujmu vtedajších náboženských vodcov. Ukázal, že mu nie je ľahostajný žiadny človek na tejto planéte.

Pane, ďakujem Ti, že aj mne chceš dať múdrosť rozpoznať správny čas na moju aktivitu. Ďakujem za príklad Pána Ježiša. Chcem sa na Teba spoliehať rovnako ako môj Spasiteľ, keď žil na tejto zemi. Pomôž mi chápať, že aj v živote kresťana sú chvíle, keď je múdrejšie ustúpiť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi