Pokánie, zmena môjho myslenia

Odvtedy začal Ježiš kázať: Kajajte sa, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo. Mat 4,17

Pozrime sa, nad čím sa zamýšľa Ježiš na začiatku svojej verejnej činnosti. Matúš jeho kázanie v tomto období zhŕňa do krátkeho zvolania: „Kajajte sa, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo.“ (Mat 4,17)
Prečo začína Ježiš svoju verejnú činnosť rovnako ako Ján výzvou na pokánie? Čo myslí pod pojmom pokánie?
V tej dobe to musela byť veľmi aktuálna a pôsobivá téma. Prečo? Pretože za Jánom a Ježišom išli zástupy ľudí. Skúste sa dnes postaviť na roh ulice a podobne ako Ján a Ježiš kričať: „Kajajte sa, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo!“ Čo sa stane? Aký veľký zástup sa zhromaždí? Čo bolo na tejto výzve na pokánie také príťažlivé? Veď to vôbec nie je populárna téma. Pokánie je predsa radikálny obrat v živote. Zmena poradia hodnôt. Revolúcia životného štýlu. Na podobné výzvy ľudia reagujú vtedy, ak sami pociťujú, že ich život nemá zmysel a perspektívu. Dnešná spoločnosť ich vychováva k tomu, aby sa starali len o dnešok.
Prečo by som sa trápil, aké dôsledky prinesú moje dnešné skutky? Načo sa trápiť nad tým, kto zaplatí dlhy, ktoré dnes urobím?
Učíme sa vnímať ako niečo normálne alkoholizmus, fajčenie, drogy, sexuálnu neviazanosť, vražedné kombinácie v stravovaní… Ide len o konzum zameraný na pôžitok, pretože my sa chceme hlavne zabávať. A keď zajtra vytriezvieme, všetko sa opakuje znova a znova, až sa nám minú peniaze, sily alebo padneme na úplné dno…
Nikto si nepripustí, že pre jeden pohárik môže nakoniec skončiť v liečebni. Ak si zapálim jednu cigaretu a budem v tom pokračovať ďalej, pravdepodobne dostanem rakovinu pľúc. Ak mi najviac vyhovuje partner na jednu noc, zostanem raz opustený, ak, pravda, dovtedy nezomriem na AIDS.
Do podobnej spoločnosti sa narodili Ján aj Ježiš. Obidvaja sa rozhodli, že ponúknu ľuďom okolo seba niečo lepšie. Niečo, čo im dá nielen chuť, ale aj silu na zmenu života. Čo ponúkajú? Účasť na Božom kráľovstve. Život vo svete, kde mi nikto druhý nezoberie plody mojej práce. Občianstvo v spoločnosti, kde nie sú bohatí ani chudobní, mocní a bezbranní. Život, v ktorom neexistuje choroba, bolesť a umieranie…
Veľakrát som už počul od fajčiarov, že pre nich nemá zmysel prestať, pretože to aj tak majú spočítané. Nakoniec, je to ich jediná radosť v živote a cigareta je ich najlepšia priateľka. Ježišovo kázanie o pokání je novou nádejou pre všetkých, ktorí cítia túžbu žiť inakšie.
Kristus ponúka chuť na zmenu, motiváciu a silu všetky tieto zmeny uskutočniť.

Pane, ďakujem Ti, že aj mne ponúkaš budúcnosť, ktorá ma motivuje k zmene môjho životného štýlu. Ďakujem, že ma zbavíš všetkého, čo mi bráni prijať od Teba krásnu budúcnosť v Tvojom kráľovstve. V zemi, kde už nebude bolesť, plač a beznádej. Ďakujem za nádej.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi