Nebo na našej strane

Tu ho diabol opustil a vtom prišli anjeli, ktorí mu posluhovali. Mat 4,11

Predchádzajúce dni sme spolu s Ježišom úspešne odolávali diablovým zvádzaniam na púšti. Trikrát odpovedal Ježiš na satanovu pascu slovami Písma a trikrát zvíťazil. Matúš túto časť Ježišovho života uzatvára slovami: „Tu ho diabol opustil a vtom prišli anjeli, ktorí mu posluhovali.“ (Mat 4,11)
Diabol odišiel z bojiska porazený. Opustil Ježiša a išiel zvádzať iných. Odišiel, aby do boja proti Ježišovi zapojil mocných a vzdelaných Židov. Keď satan odišiel, pristúpili k Ježišovi anjeli a obslúžili ho.
Premýšľal som o tom, kde boli títo anjeli, keď Ježiš odolával diablovým pokušeniam. Museli byť niekde nablízku, keď k nemu hneď prišli. Vlastne by sme mohli povedať, že pri tom všetkom boli. Ako na tribúne futbalového štadióna s napätím sledovali, ako sa tento súboj skončí. Tento otvorený zápas medzi Stvoriteľom a jeho stvorením, medzi dobrom a zlom sledovali celé nebesia.
Veľmi rád si spomínam na chvíle, keď som z Tachova, kde som bol na vojne, prichádzal domov na priepustku. Po celonočnej jazde vlakom som sa tešil na vaňu plnú teplej vody a potom na teplé mlieko, chlieb s maslom a medom. Toto všetko mi mamička nachystala na privítanie. O pol tretej ráno. Nebol pre ňu problém vstať ráno o druhej a všetko nachystať. Keď som sa okúpal a najedol, spokojne som išiel spať…
Keď diabol odišiel po prehranom boji, mal za sebou Ježiš štyridsať dní bez jedla na púšti a tri ťažké súboje so svojím úhlavným nepriateľom. Viem si predstaviť, čo pre neho znamenala služba anjelov, ktorí ho prišli povzbudiť, posilniť a osláviť s ním jeho veľké víťazstvo.
Aj nás chce Svätý Duch sprevádzať pri našich každodenných zápasoch so zlom. Keď prichádzajú pokušenia, aj okolo nás sú anjeli, ktorí nás podporujú a sú pripravení pomáhať nám. My to síce nevidíme, ale je to tak. Anjeli nám chcú slúžiť a pomáhať v boji proti zlu.
Keď kedysi dávno prišiel diabol v nebi s ohováraním a povedal, že Boh nie je láska, niektorí anjeli mu uverili. A diabol toto klamstvo opakoval tak dlho, až tomu sám uveril. Len čas ukázal, kto je láska a kto je zlo. Vesmír to už vie. Teraz sa čaká na nás. Na mňa. Na teba. Boh čaká, až sa aj ja presvedčím o jeho láske a o diablovej nenávisti. Všetci dobrí anjeli sú v tomto boji na našej strane. Povzbudzujú nás v našom zápase so zlom. Plačú, keď prehrávame a radujú sa, keď víťazíme. Keď sa tento zápas skončí, prídu k nám a budú nás obsluhovať.

Pane, ďakujem Ti, že aj mňa chceš povzbudiť v boji s pokušením. Ďakujem za Tvojich anjelov, ktorí sú pripravení pomôcť mi, keď mi ubúdajú sily. Teším sa na nádhernú oslavu, keď sa raz skončí zápas so zlom a my spoločne s Tebou budeme oslavovať víťazstvo. Pomôž mi, prosím, byť medzi víťazmi.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi