Uctievaním zla nič nezískam

Nato ho diabol vzal na veľmi vysoký vrch, ukázal mu všetky kráľovstvá sveta a ich slávu a povedal mu: Toto všetko ti dám, ak padneš predo mnou a budeš sa mi klaňať. Vtedy mu Ježiš odpovedal: Odíď, satan! Lebo je napísané: Pánovi, svojmu Bohu sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť. Mat 4,8-10

Keď Boh na počiatku stvoril človeka, dal mu do srdca túžbu po niekom, kto ho prevyšuje a na koho sa môže spoľahnúť. Hovoríme tomu uctievanie alebo zbožňovanie. Táto túžba mala byť naplnená pravidelným kontaktom s naším Stvoriteľom.
Súčasne s touto túžbou dostal človek aj slobodu rozhodnúť sa uctievať niekoho iného. Adam a Eva túto možnosť voľby v raji využili. Diabol v podobe hada ich dokázal presvedčiť, že bez Boha im bude lepšie. Vtedy ľudia po prvýkrát uverili, že môžu byť sami sebe bohom. Následky ich rozhodnutia môžeme pociťovať okolo seba aj na sebe do dnešných dní.
Keď Matúš opisuje stretnutie Ježiša s diablom, hovorí aj o treťom pokušení. Vyzerá zdanlivo veľmi nevinne. Ako ho opisuje Matúš?
„Nato ho diabol vzal na veľmi vysoký vrch, ukázal mu všetky kráľovstvá sveta a ich slávu a povedal mu: Toto všetko ti dám, ak padneš predo mnou a budeš sa mi klaňať. Vtedy mu Ježiš odpovedal: Odíď, satan! Lebo je napísané: Pánovi, svojmu Bohu, sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť.“ (Mat 4,8-10)
V židovskej piesni, ktorá je zapísaná v 42. žalme, je zaznamenaná úžasná myšlienka. Autor tohto textu napísal: „Ako laň dychtí po bystrinách, tak moja duša dychtí po tebe, Bože.“ Keby sme dali smädnej lani napiť sa sirupu alebo nafty, uhasili by sme jej smäd?
Všetci vieme, že na uhasenie smädu je najlepšia voda. A je to pravda, aj keď s tým mnohí vyznávači piva nesúhlasia. Dobrá voda je pri správnej výžive tou najlepšou tekutinou, akú môžeme nášmu telu poskytnúť.
Biblia hovorí o tom, že na uhasenie smädu našej duše je len jediný prostriedok. Uctievanie živého Boha, nášho Stvoriteľa. Ak budeme hľadať utíšenie smädu v uctievaní samého seba, niekoho iného alebo začneme uctievať hmotu, je to cesta zlým smerom.
Ak sa niekomu klaniam len preto, aby som si tak získal moc, peniaze, postavenie alebo kariéru, je to krátkozraké konanie. Vzdiali ma to od Boha a zo sľubovaných výhod sa nakoniec nemusím dlho radovať.
Ak cítim, že moja duša potrebuje uctievanie, potom trvalé naplnenie tejto potreby je v uctievaní živého, mocného a milujúceho Boha, ktorý sa mi predstavuje v Biblii. Je to jediný cieľ klaňania sa a uctievania, ktorý, na rozdiel od ostatných, vydrží celý život.

Pane, ďakujem, že Ťa môžem uctievať. Ty si stále rovnaký. Keď o Tebe premýšľam a vidím Tvoju stvoriteľskú moc, keď si uvedomujem, ako všetko okolo udržuješ, a cítim Tvoju lásku, nemôžem inak, len sa Ti klaňať a uctievať Ťa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi