V nasledujúcom blogu si môžete prečítať, ako vnímal Pan-Európsky Kongres mládeže Power of One (Sila Jedného) Feri Kolesár, ktorý má oddelenie mládeže CASD na starosti na Slovensku. Na konci blogu nájdete i názory niektorých ďalších účastníkov slovenskej výpravy.

Kongres mládeže pre slovenskú výpravu nezačal najlepšie. Nestihli sme večerné  otvorenie kongresu a posolstvo od kazateľa Dejana Stojkoviča.

To sme však netušili, že dvojhodinové zdržanie sa na Maďarsko-Srbských hraniciach sa obráti v náš prospech. Vďaka tomu nás totiž neubytovali na pôvodnom internáte. Ubytovanie v náhradnom internáte, ako sme neskôr zistili, bolo oveľa lepšie a kvalitnejšie. Prispelo to k celkovej spokojnosti a k tomu, že sme počas celého kongresu ako slovenská výprava vnímali intenzívne  Božie požehnanie a vedenie.

Veľmi silné a živé  boli posolstvá hlavných rečníkov počas dopoludňajšej bohoslužby, ktoré vyzdvihovali hlavnú tému kongresu „Power of One“. Po worshipe nasledovali workshopy.

Ich zameranie sa dá vyjadriť hlavným dôrazom jedného z nich. Bol o kríze identity, ktorá sa netýka iba adventizmu, ale všetkých kresťanských cirkví. A nielen ich, ale celého sveta a každého jednotlivca.

Jediným riešením je živá viera v Ježiša Krista – viera v to, že Boh nemá vnúčatá iba deti. Viera v to, že kresťanstvo sa nežije iba v sobotu, ale celý týždeň, každý deň, pri každom a s každým človekom. Viera v to, že misia nie je záležitosť ostatných ľudí v cirkvi, ale je to hlavne moje poslanie od Ježiša Krista.

Kongres motivoval každého k takémuto kroku do živej viery a prijatia moci od Toho Jediného, ktorý nám ju môže dať. Preto motto kongresu znelo „Power of One“.

Ulička národov

Na kongrese bol priestor na zoznámenie sa s národnými tradíciami zúčastnených štátov a krajín. Slovensko sme reprezentovali knihami, artefaktmi z jednotlivých regiónov Slovenska, korbáčikmi, údeným ovčím syrom a národnými krojmi. Program, ktorý sme pripravili pre mládež z celej Európy bol interaktívny – všetkých sme zapojili do našich národných tancov a spevov. Každý návštevník na pamiatku dostal pred ním ručne vyrobený odznačik.

Impact day

Piatok bol na kongrese misijným dňom. 2500 mladých vyšlo do ulíc Noveho Sadu. Maľovali ploty, spievali v parkoch, rozdávali vodu, kúsky melónu spolu s časopismi, darovali krv, modlili sa tiché modlitby, chodiac po meste.

Všetci zo slovenskej výpravy sa zapojili aktivity ktorá sa volala „Ovocie za cigaretu“. Prichádzali sme k ľudom a vymenili sme im cigaretu ktorú práve fajčili za ovocie. Väčšina ľudí to kvitovala a uvedomovali si, že fajčením si ničia zdravie.

Novi Sad spoznal a pocítil „Power of One“. Moc Ježiša Krista tak nebola obmedzená iba na priestor kongresovej haly, na 5 dní kongresu a na účastníkov kongresu, ale požehnanie z Jeho moci mohli prijať aj obyvatelia srbského Noveho Sadu. To je najsilnejšia skúsenosť s ktorou všetci zo Srbska odchádzame – Power of One je k dispozícii každému.

A ako vnímali kongres ostatní účastníci? Prečítajte si ich vyjadrenia:

Nikdy by som nepovedala, že Srbsko je tak vyspelé, a horúce. Ľudia sú milí. A ceny príjemné.

Nie je možné byť tu na kongrese, aby to s človekom niečo nespravilo.

Je tu v pohode, síce teplo, ale program parádny a taktiež aj hudba. Teológia tiež ujde.

Tento kongres ponúka veľmi veľa a môžeme spolu načerpať duchovné sily.

Kongres z mnohých strán napĺňa očakávanie mladých ľudí, ktorí túžia poznať a zažiť nové veci a chápu obsah motta „Power of One“.

Tento kongres je o zjednotení národov,  je o tom, že všade na svete fungujú a slúžia adventisti. Je aj o tom, že keď hoci len jeden mládežník príde domov, tak môže  ovplyvniť všetkých v „Power of One“.

Prednášky prinášajú nový pohľad na prežívanie  a vnímanie kresťanstva v zbore i v osobnom duchovnom živote.

Cirkev zrazu nie je len jeden miestny zbor, ale celý svet a problémy zo zboru sú zrazu tak malicherné a človek má túžbu ísť v „Power of One“ za jeho poslaním.

Tento kongres mi ukazuje Model zjednotenia pre ľudí v zboroch. Nie na základe ľudskej moci, ale vďaka „Power of One“.

Prednášky ma nútia prehodnocovať môj osobný vzťah s Bohom, ako aj osobné vnímanie adventizmu a života na zbore.

Veľmi inšpirujúce prednášky – dotýkajú sa problémov a otázok, ktoré ako mladý človek a kresťan riešim.

PS: Európsky Kongres mládeže bude v roku 2017 v Španielsku.

Autor je vedúcim oddelenia mládeže a misie Cirkvi adventistov s. d. na Slovensku.

[nggallery id=24]

Pozrite si ďalšie videá slovenskej výpravy na kongrese v Srbsku:

 

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi