Pozývame vás s radosťou na výstavu obrazov našej sestry Zuzany Dobrotovej, ktorá sa uskutoční od 23. do 30. 6. 2013 v priestoroch zboru a spoločenského centra na Kollárovej ulici 18 v Banskej Bystrici.

Nedeľnou vernisážou sa začína unikátna výstava obrazov Zuzany Dobrotovej s názvom „Dotkni sa neba v obrazoch“. Autorka, ktorá sa venuje najmä maľovaniu krásnej slovenskej prírody, pri svojej tretej výstave zamierila vyššie. Ako už názov napovedá, rozhodla sa dotknúť neba. Výstava sa uskutoční od 23. do 30. júna 2013 v Banskej Bystrici.

Nekonečnými diaľavami vesmíru a nedotknutou zemou sa pri svojich maľbách necháva unášať maliarka Zuzana Dobrotová. Ako asi vyzerala Zem, keď bola pustá a prázdna? Ako vyzerala skôr, než ju začal obývať človek? Inšpirovaná Bibliou a prednáškami Doc. Jiřího Beneša, Th.D, stvárnila svoju predstavu prvopočiatkov našej Zeme a okolitého vesmíru na unikátnych maľbách, ktoré budú môcť návštevníci vidieť na výstave „Dotkni sa neba v obrazoch“. Výstava sa uskutoční počas posledného júnového týždňa, od 23. do 30. 6. 2013 v priestoroch zboru CASD a spoločenského centra na Kollárovej ulici 18 v Banskej Bystrici (bývalé bábkové divadlo). Výstavné priestory budú otvorené každý deň od 10:00 do 18:00 hod. Viac o svojej tvorbe a inšpirácii povie autorka na vernisáži, ktorá sa uskutoční pri príležitosti otvorenia výstavy už túto nedeľu, 23. júna 2013 o 16:00 hodine.

Zuzana sa narodila, ako jedno z ôsmich detí, v roku 1954 vo Východnej. Jej umelecké cítenie formovala okolitá príroda Liptova a Tatier. Od malička inklinovala k maľovaniu. „Aj ja raz namaľujem obraz,“ znelo jej učiteľke neustále v ušiach. Materiálna situácia rodiny však bola zložitá, a namiesto umeleckej školy ukončila strednú obchodnú školu. Po svadbe v roku 1980 sa plne vžila do role manželky a postupne aj matky štyroch detí. Umeleckého nadania sa však nevzdala. Vymýšľala a šila oblečenie pre seba i deti, pripravovala a nacvičovala rôzne detské programy a scénky, ktoré sa nezaobišli ani bez vhodných kostýmov.

Dlho tajená túžba maľovať, sa stala skutočnosťou len pred šiestimi rokmi. Na prvom obraze sa objavil jeden z najsilnejších motívov tatranskej prírody – Kriváň. Nasledovali maľby divých makov, klasov, rôzne abstrakty. Odlišné techniky sa objavovali či už na plátne, alebo na sololite. Inšpiráciu a nové techniky autorka objavuje na rôznych výstavách v Ríme, Pise, Florencii, ale aj na internete. Najbližšie sú jej diela S. Dalího, Š. Kocku, M. Racku, M. Bardiho a ďalších.

Prvá výstava na seba nenechala dlho čakať. V roku 2009 mohli jej maľby vidieť návštevníci v rodnej Východnej, kde práve prebiehali oslavy 740. výročia obce. Sama autorka práve oslavovala vlastné životné jubileum 55tych narodenín. Vo Východnej sa uskutočnila aj druhá výstava na tému Spomienky. Viac o inšpirácii pre tretiu výstavu v Banskej Bystrici sa dozviete na vernisáži, ktorá sa bude konať pri príležitosti otvorenia výstavy 23. júna 2013 o 16:00 v priestoroch spoločenského centra na Kollárovej ulici.

Výstava je súčasťou projektu Dotkni sa neba v Banskej Bystrici.

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi