Viac ako 3000 mládežníkov a ďalších účastníkov pochodovalo americkým New Yorkom, aby tak vyjadrili súcit a túžbu po ukončení násilia. Zároveň sa počas víkendu zapojili do pomoci núdznym v jednej z najznámejších metropol sveta.

Pochodujúci sú oblečení jednotne. Na bielych tričkách je vidno červený nápis: „Súcit: pretože činy sú hlasnejšie než slová.“ Nad nápisom sú vyobrazené ruky zložené tak, že znázorňujú tvar srdca. Mládežníci totiž nechceli počas „Víkendu súcitu“ vyjadriť len svoj nesúhlas so stále narastajúcim násilím, ale aj spolupatričnosť s tými, ktorí potrebujú pomoc.

Skôr, než sa mládežníci rozišli do ulíc, konala sa v brooklynskom Cadman Plaza tlačová konferencia, na ktorej predstavitelia cirkvi objasnili myšlienku trojdňovej iniciatívy v New Yorku. „Dnes by sme chceli osloviť lídrov… rodiny, školy, modlitebne a kostoly v New Yorku, aby začali hnutie súcitu,“ vyjadril zámer zídených Jose Cortez Jr., vedúci oddelenia mládeže atlantickej únie Cirkvi adventistov s. d. Jeho prianím bolo i to, aby k tomu povzbudili aj mládežníkov po celom svete.

Iniciatívu cirkvi na mieste pochválila vo svojom príhovore aj zástupkyňa 9. newyorského obvodu (Brooklyn) Yvette Clarke. Zároveň povzbudila mladých ľudí k demonštrácii súcitu, ktorý je založený na tom, čo ich učí ich vyznanie. „Tento pochod je o pochopení ľudí, že môžeme nesúhlasiť bez toho, aby sme boli násilní. Že môžeme vyrieši konflikt bez toho, aby sme ublížili, zabili, znehodnotili. Láskou a súcitom môže byť všetko násilie prevýšené.“

Pochod prechádza Manhattanským mostom a postupne zostáva stáť pred radnicou, kde sa všetci modlia za vedenie mesta. Samostatná skupina vedená pastorom Ricardom Bainom zo štvrte Queens sa nenápadne pohybuje pomedzi chodcov na známom Time Square. Po chvíli sa jednotlivci začínajú ozývať a odrazu spievajú spoločne, aj keď roztrúsení po námestí, jeden chválospev po druhom. Takzvaný „flash bomb“ zakončia modlitbami s okoloidúcimi záujemcami a potom sa znova strácajú v dave.

Súcit mládežníci nevyjadrovali len pochodom. Počas víkendu pripravovali jedlo a roznášali ho núdznym Newyorčanom v uliciach mesta a v domovoch. Pomáhali aj v oblastiach postihnutých hurikánom Sandy. „Množstvo mladých ľudí, ktorí sa zúčastnili víkendu súcitu a pochodu naprieč mostom, nám napovedá, akým spôsobom chcú naši mladí ľudia slúžiť Bohu,“ povedal pre Adventist Review predseda Severo-Americkej divízie CASD Daniel Jackson, ktorý sa počas víkendu aktívne zúčastňoval aktivít. „Nechcú mu slúžiť len sedením v laviciach a počúvaním ďalšej piesne. Chcú byť vonku a robiť veci v Jeho Mene. A o tom je to, robiť veci v Ježišovom mene a dotýkať sa tak ľudí, dávať im nádej.“

Iniciatíva „Víkend súcitu“ by mala v nasledujúcich mesiacoch vyústiť do približne 400 evanjelizačných stretnutí v New Yorku a jeho okolí. Podobné podujatia plánuje cirkev v severovýchodnej oblasti USA organizovať aj v ďalších rokoch.

Zdroj, foto: AR, ANN, AF

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi