ADRA stále pokračuje v humanitárnej pomoci asi 720 000 obyvateľom Filipín, ktoré minulý mesiac zasiahla tropická búrka Washi. Adventistická agentúra pre pomoc a rozvoj (ADRA) rozdáva potraviny, bezpečnú pitnú vodu a poukážky na obstaranie balíčkov s najnutnejšími vecami na prežitie.

V spolupráci s organizáciou Global Medic nainštalovala ADRA čistiace zariadenia, ktoré poskytnú obyvateľom čistú vodu. Ďalej rozdala aj ryžu a iné potraviny pre takmer 1500 rodín.

Vodič, ktorý pracuje pre ADRA Filipíny, spomína na 16. december, kedy búrka Washi zasiahla v plnej sile. “Keď sme sa pozreli spať, videli sme ako tesne za nami autá zmietla silná vlna,” povedal.

Podľa správy Detského fondu OSN zasiahla búrka Washi južnú časť krajiny, ktorá je na tropické prívaly zvyknutá. Zmietla však celé mestá a dediny, pretože nikto nebol pripravený na búrku s takou veľkou silou. Agentúra uviedla takmer 1500 obetí a viac než 1000 ľudí stále nezvestných. Pre tých, ktorí stratili strechu nad hlavou, bolo zriadených vyše 50 evakuačných centier, do ktorých sa uchýlilo okolo 54 tisíc ľudí.

Tropická búrka narušila život prevažne kresťanských obyvateľov práve v období očakávania sviatkov pokoja.
“Mnohé rodiny sa tak ocitli vo sviatočných dňoch … na podlahe basketbalového hriska, zdieľajúc s ostatnými štyri toalety a čakajúc na prídel základných potravín,” uviedol riaditeľ ADRA Filipíny Goran Hansen.

ADRA bude naďalej monitorovať situáciu v postihnutých oblastiach. Viac info na www.adra.org.

 

zdroj: AIS, Branislav Patráš

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi