Doktor Jiří Moskala, pôvodom z Českého Těšína, bude od 1.6. novým dekanom adventistického Teologického seminára na Andrewsovej univerzite v Berrien Springs v americkom štáte Michigan. Jiří Moskala učí na tejto škole už od roku 1996 exegéziu a teológiu Starého zákona a je tiež vedúcim katedry Starého zákona. Vo funkcii vystriedal doktora Denisa Fortina, ktorý sa rozhodol vrátiť naplno k vyučbe teológie a filozófie. Správna rada vybrala nového dekana z piatich kandidátov.

„Mojou víziou pre Teologický seminár Andrewsovej univerzity je byť svetlom pre svet a zdrojom pre cirkev,” uviedol po zvolení Jiří Moskala. „Sme tu preto, aby sme slúžili celosvetovej cirkvi a všestranne pripravovali budúcich vedúcich cirkvi k službe a odpovedali na výzvy pri hlásani večného evanjelia s presvedčením, naliehavosťou a zápalom k príprave ľudí na druhý príchod Ježiša.” Seminár je jednou z najviac etnicky a jazykovo rozmanitou školou v Severnej Amerike. Má asi 550 denných a 750 diaľkových študentov z celého sveta.

Dekan seminára je členom výboru Generálnej konferencie cirkvi pre teologické a duchovenské vzdelávanie, výboru Severoamerickej divizie cirkvi a výboru teologického a duchovenského vzdelávania tejto divízie. Úzko tak spolupracuje s vedúcimi divízie a Generálnej konferencie. „Teologický seminár Andrewsovej univerzite je skvelým think-tankom cirkvi adventistov,” uviedol miestopredseda Generálnej konferencie cirkvi a predseda správnej rady školy Benjamin Schoun. „Pre nás vo vedení cirkvi, ktorí usilujeme o zásadné vykročenie vpred, je dobré mať intelektuálnu podporu v tomto seminári. Je to úžasný zdroj uschopňujúcí k výzvám v rozmanitých aktivitách cirkvi.”

Podľa predsedu Generálnej konferencie cirkvi Teda Wilsona je Jiří Moskala „človek, ktorý prichádza z veľmi biblicky a misíjne orientovaného prostredia. Jiří a jeho rodina sú celkom sústredení na obrovské poslanie, ktoré dal Pán Cirkvi adventistov siedmeho dňa a z toho rastie jeho nadšenie pre vzdelávanie a misiu cirkvi. Je to požehnanie mať v čele seminára niekoho, kto je vzorom mnohým študentom teológie nielen po akademickej stránke, ktorá je tiež veľmi dôležitá, ale taktiež aj po stránke praktickej misie v očakávaní skorého Kristovho príchodu.”

Jiři Moskala – dekanom adventistického teologického seminára Andrewsovej univerzityDnes šesťdesiatročný Jiří Moskala pôsobil do roku 1989 ako kazateľ cirkvi adventistov na Morave a Sliezku. Po páde komunistického režimu založil a bol prvým riaditeľom Teologického seminára cirkvi adventistov na Sázave. Titul magistra (1979) a doktorát z teológie (1990) získal Jiří Moskala na Komenského teologickej fakulte (dnes Evangelická teologická fakulta) Univerzity Karlovej v Prahe. V roku 1998 získal doktorát z filozofie na Andrewsovej univerzite.

Pôsobí ako rečník na mnohých konferenciach a teologických sympóziach vo všetkých 13 divíziach cirkvi a ako lektor na adventistických univerzitách a vysokých školách po celom svete. Je členom mnohých vedeckých spoločností vrátane Adventistickej spoločnosti pre biblické štúdia, Adventistickej teologickej spoločnosti, Chicagskej spoločnosti pre biblický výskum, Spoločnosti biblickej literatúry alebo Spoločnosti kresťanskej etiky. Je autorom a tiež editorom mnohých vedeckých článkov a kníh, podielal sa na archeologických expedíciach v jordánskom Tell Jalule.

Jiří Moskala má so svojou manželkou Evou päť dospelých detí a tri vnúčata. „Moje nové poslanie je pre mňa veľkou cťou a zodpovednosťou. Cítím sa ako Mojžíš pred horiacim krom. V tejto situácii ku mne prehovára biblický verš v knihe Príslovia 16:9: ,Srdce človeka vymýšľa svoju cestu; ale Hospodin riadi jeho krok.´ Spolieham na Pána, pretože keď On niekoho povolává, tak mu k tomu dáva silu, múdrosť, vedenie a trvalú pomoc. Spolieham sa na Božie zasľúbenie v knihe Izaiáš 41:13: ,Lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som ťa pojal za tvoju pravicu, ktorý ti hovorím: Neboj sa, ja ti pomôžem!´”

Za preklad ďakujeme zboru Bratislava I.

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi