Významná nebeská bytosť.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Daniel 10–12,4; Júdov list 9

Biblia spomína niekoľkých ľudí s menom Michael (alebo Michal). Najznámejšia je nepochybne „bytosť“ úplne inej úrovne. V Júdovom liste v 9. verši čítame o archanjelovi Michalovi. Júda hovorí, že keď Mojžiš zomrel, Boh chcel anulovať jeho smrť a vziať ho domov. Diablovi sa táto myšlienka nepáčila. Archanjel Michal sa potom „prel v hádke s diablom o Mojžišovo telo“.

Tí, ktorí veria v posolstvo Biblie, musia veriť aj v existenciu anjelov, hoci ich existencia a pôsobenie vyvolávajú mnoho nezodpovedaných otázok. Z rôznych výrokov vieme, že v Božej nebeskej armáde existujú rôzne hodnosti. Zdá sa, že Michal patril k nebeskej špičke. Na niektorých miestach sa mu pripisuje taká veľká moc a vplyv, že mnohí dospeli k záveru, že Michal nie je nikto iný ako samotný Kristus.

Michal sa spomína aj na konci knihy Daniel. Veľmi aktívne zasahuje do politických udalostí v Danielovom svete. Mnohým veciam, o ktorých čítame v 10. kapitole knihy Daniel, možno nerozumieme. Chcú však zdôrazniť jednu veľmi významnú pravdu: Medzi nebom a zemou sa toho deje oveľa viac, než dokážeme vnímať svojimi zmyslami. Boh je neustále aktívny v našom osobnom živote, v živote svojho ľudu, ale aj v udalostiach, ktoré sa dejú vo svete. Na uskutočnenie svojich plánov používa ľudí, ale zjavne zapája aj iné stvorené bytosti. Zdá sa, že Michael je jedným z najvýznamnejších Božích služobníkov. Príde deň, keď lepšie pochopíme, ako Boh riadi tento vesmír. Dovtedy sa musíme uspokojiť s uistením z Listu Hebrejom: Anjeli sú „služobnými duchmi“, ktorí nám neustále „slúžia“. (Heb 1,14)

Pane, vo svojej sláve a majestáte si obklopený obrovskou armádou anjelov. Ďakujem, že títo anjeli sú aj v mojej blízkosti.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi