Menašše (Manasses) bol najstarším synom Jozefa a jeho manželky Egypťanky.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Mojžišova 41,50–52; 48,1–20

Jozef mal asi tridsať rokov, keď získal vysoké postavenie na dvore egyptského faraóna. Dovtedy zažil viac problémov, ako väčšina ľudí za celý život. Keď je niekto predaný ako otrok do cudzej krajiny a zažije taký odporný incident ako Jozef v Pótifarovom dome, môže ho to poznačiť na celý život. Po tom, čo vyložil faraónovi sen a prezval vysoké postavenie s obrovskou zodpovednosťou, stále bol cudzincom bez rodiny. Jeho otec a bratia boli veľmi ďaleko. Žil s tým, že ich už nikdy neuvidí.

Jozef však nemyslel len na negatívne veci vo svojom živote. Rád prijal ponuku egyptského kráľa oženiť sa s Asenat, ženou z významnej egyptskej rodiny. Potešil sa, keď sa im narodili dvaja synovia. „Prvorodenému dal Jozef meno Menašše, lebo povedal: Boh mi dal zabudnúť na všetky moje útrapy a na celú rodinu môjho otca.“

To, že Jozef vybral pre svojho syna toto meno, svedčí o tom, že vo svojom živote dokázal „prepnúť“. Narodenie Menaššeho mu pomohlo zabudnúť na všetko zlé, čo dosiaľ prežil. Nie azda preto, že by mu zlyhala pamäť, ale rozhodol sa sústrediť viac na budúcnosť než na minulosť. Ak to dokážete, ste privilegovaný človek.

Ty si Bohom minulosti, prítomnosti i budúcnosti. Vieš, že sa často sústreďujeme hlavne na minulosť. Pomôž nám žiť predovšetkým v prítomnosti a hľadieť do budúcnosti.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi