Ježišov bratranec a súčasník. Pripravoval ľudí na Ježišov príchod. Bol popravený Herodesom Antipom.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Ján 1,19–39; 3,22–36; Matúš 11; 14,1–12

Ján Krstiteľ vedel, kde je jeho miesto. Vedel aj o pozoruhodných okolnostiach svojho narodenia, aj to, že bol predurčený byť prorokom. Mal privilégium byť „predchodcom“ prisľúbeného Mesiáša. Hoci ho chodieval počúvať veľký zástup ľudí, ani na um mu neprišlo konkurovať Mesiášovi. „Po mne prichádza muž, ktorý je predo mnou, pretože bol prv ako ja.“ (Jn 1,30)

To je obdivuhodný postoj. Väčšina z nás má vrodenú túžbu byť prvý alebo najlepší. Táto myšlienka dokonca vŕtala v hlave aj Ježišovým učeníkom. Hádali sa, kto bude mať najvýznamnejšie postavenie v kráľovstve, ktoré Ježiš čoskoro založí.

Pre mnohých ľudí je veľmi ťažké hrať druhé husle. Možno kritizujú svojho šéfa a myslia si, že oni sú tí, ktorí sa hodia na najvyššiu pozíciu. Stretávame sa s tým aj v cirkvi. Ak nás však Boh poveril úlohou „pripravovať cestu“, musíme sa s tým uspokojiť. Ak by sme zistili, že je pre nás ťažké alebo dokonca nemožné mať „nad sebou“ niekoho, kto nás prevyšuje, spôsobovalo by to len frustráciu a utrpenie. Urobíme dobre, ak si budeme často opakovať slová Jána Krstiteľa: „On musí rásť a ja sa musím umenšovať.“ (Jn 3,30)

Nebeský Otče, pomôž mi, aby Ty si bol v mojom živote vždy na prvom mieste.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi