Jana (Johana) bola manželka Herodesovho správcu Chúzu a Ježišovou nasledovníčkou.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Lukáš 8,1–3; 23,55.56; 24,10

Evanjelium zasahuje a mení srdcia ľudí všetkých spoločenských vrstiev. Nie je určené, ako niektorí tvrdia, hlavne pre „obyčajných“ ľudí, aby im pomohlo prežiť v ťažkej každodennej situácii. V Novej zmluve sa opakovane stretávame s tým, že Ježišovo posolstvo sa dotklo aj ľudí z vyšších spoločenských kruhov. Jana, manželka Chúzu (jedného z najvyšších úradníkov kráľa Herodesa Antipu), patrila medzi nich. Biblický príbeh nás neinformuje o tom, či aj Chúza uveril Ježišovmu posolstvu, ale je to celkom možné.

Jana na vlastnej koži zažívala Ježišovu moc. Patrila medzi ženy, ktoré boli oslobodené od zlých duchov a uzdravené z chorôb. Nevieme, aké mala Jana ťažkosti, ale ona to vedela. Vedela aj to, že Ježiš je Mesiáš, pre ktorého žiadny zázrak nie je nemožný. Stala sa Ježišovou učeníčkou a starala sa o jeho každodenné potreby. Na konci Ježišovho pozemského života sa spolu s niekoľkými ďalšími ženami postarala o jeho telo. Bola jedným z prvých svedkov vzkriesenia svojho Majstra.

Evanjelium stále oslovuje ľudí všetkých spoločenských vrstiev. Pri šírení posolstva Ježiša Krista preto nezabúdajme na takzvané „vyššie kruhy“. Aj tam sú uchádzači o miesto Kristových učeníkov!

Drahý Pane, pomôž mi pamätať na to, že sa nepozeráš na postavenie a spoločenskú úroveň, ale túžiš, aby boli ľudia skrze Tvojho Syna spasení.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi