Vodca Izraelitov, ktorí neboli deportovaní do Babylonu. Jeremiášov súčasník.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Jeremiáš 40–43

Značná časť bežného izraelského obyvateľstva nebola deportovaná do Babylonu. Noví vládcovia vymenovali za jeho správcu Gedalju (Gedaliáša). Gedalja považoval za rozumné uznať babylonskú vládu a vyťažiť z toho maximum. Niektorí však s týmto názorom nesúhlasili. Jišmael (Izmael), oveľa radikálnejší vodca, sa postavil na čelo vzbury proti Gedaljovi, pri ktorej bol Gedalja zabitý. K moci sa dostal Jišmael, ale nie nadlho. Jochanán, ktorý Gedalju nahradil, sa obával, že Babylončania sa pomstia za vraždu Gedalju, ktorý bol ich poverencom, preto sa rozhodol utiecť do Egypta. Považoval to za najbezpečnejšie riešenie. Proti tomuto plánu sa dôrazne postavil prorok Jeremiáš. Nebola to Božia vôľa.

Čo robíme, keď čelíme veľkým ťažkostiam? Snažíme sa z toho vyťažiť maximum? Spanikárime a spôsobíme si ďalšie problémy? Alebo utečieme? Aj keď táto posledná možnosť vyzerá najlákavejšie, útek je zvyčajne znakom slabosti – najmä ak je jasné, že útek predstavuje veľmi neistú budúcnosť.

Väčšina z nás z času na čas prežíva vážne problémy, niekedy aj dlhodobé. Možno sme si ich spôsobili sami. Keď sa to stane, musíme sa snažiť čestne zhodnotiť svoju situáciu a pokúsiť sa nájsť najlepšie riešenie. Keď veríme v Boha, vieme, že on je obrovským zdrojom sily. Nikdy však nechce, aby sme pred svojimi problémami utekali. S jeho pomocou ich dokážeme vyriešiť.

Nebeský Otče, pomôž nám, aby sme neutekali pred problémami, ale verili, že Ty si zdrojom inšpirácie a sily aj vtedy, keď sa zdá, že všetko ide proti nám.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi