Bohatý muž v patriarchálnej dobe, ktorý prišiel o všetko. Po ťažkom utrpení opäť získal pôvodné postavenie.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si knihu Jób, najmä kapitoly 1, 2, 38–42.

Jóbov príbeh kladie modernému čitateľovi mnoho otázok. Čo si máme myslieť o rozhovore medzi Bohom a satanom o Jóbových najhlbších pohnútkach? Ako zosúladiť predstavu o milujúcom Bohu s náznakom, že má prsty v utrpení, ktoré musí Jób znášať? Na konci príbehu má Jób opäť veľkú rodinu a je bohatší ako predtým. Znamená to, že deti, ktoré stratil, mu boli nahradené neskorším potomstvom?

Komentátori zápasia s týmito a mnohými ďalšími problémami. Prečítal som niektoré ich komentáre, ale odpoveď na svoje otázky som nenašiel. Z knihy Jób si beriem jedno hlavné ponaučenie – Jób sa neobracia k Bohu chrbtom ani vtedy, keď to už nemôže byť horšie. Dokonca ignoruje pripomienku svojej manželky, ktorá ho nabáda, aby sa vzdal viery v Boha, keď ho postihlo toľké nešťastie. Jób neakceptuje ani názory svojich „priateľov“, ktorí mu naznačujú, že Boh ho trestá preto, že tají niečo veľké a temné. Svoju vieru zhrnuje do týchto nesmrteľných slov: „Či len dobré budeme prijímať od Boha a zlé nie?“ (Jób 2,10)

Buďme vďační, že do biblického kánonu bola zaradená aj kniha Jób. Áno, necháva nám mnoho nezodpovedaných otázok, ale zároveň nám poskytuje inšpiratívny príklad, ako si aj v ťažkých skúškach udržať vieru.

Nebeský Otče, netuším, aké problémy ma v budúcnosti čakajú. Pomôž mi, aby som sa Ti nikdy neotočil chrbtom, nech sa stane čokoľvek.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi