Sluha proroka Elizea, ktorý pôsobil v severnom kráľovstve (približne v rokoch 850–800 pred n. l.).

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 2. Kráľov 4,12–8,5

Musím priznať, že s Gechazim trochu súcitím. Som si istý, že práca prorokovho sluhu nebola dobre platená. A zrazu sa naskytla príležitosť získať nečakanú odmenu. Jeho pána navštívil prestížny generál zo Sýrie s prosbou, aby ho prorok Elizeus zbavil vážnej kožnej choroby. A naozaj sa tak stalo! Naamán bol zbavený svojej smrteľnej choroby. Nie div, že tento muž bol nesmierne vďačný. Priniesol množstvo darov, ktorými sa chcel Elizeovi odvďačiť. Napriek Naamánovmu nátlaku Elizeus odmietol prijať akékoľvek dary.

Gechazi bol toho svedkom. Sotva mu môžeme vyčítať, že pre Elizeovu reakciu nemá pochopenie a že ho mrzí, že prorok kategoricky odmietol všetky dary. To, čo nasleduje, je však veľmi zlé. Gechazi ide za Naamánom bez toho, aby o tom Elizeovi povedal. Peknými rečami sa mu podarí získať od generála niekoľko vzácnych predmetov, ktoré sa snažil pred Elizeom ukryť.

Gechazi nie je prvý ani posledný človek, ktorý sa pokúsil využiť priaznivé okolnosti a rafinovaným spôsobom pre seba niečo získať. Nie všetci, ktorí urobili podobne, boli potrestaní rovnako prísne ako on. Používať triky, aké použil Gechazi, prináša do života len problémy. Jedinou bezpečnou metódou je čestnosť. V minulosti i dnes.

Pane, pomôž mi nikdy nepodľahnúť pokušeniu využiť niektoré výhody nečestným spôsobom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi