Adresát Jánovho tretieho listu.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 3. Jánov list

Apoštol Ján Gája dobre poznal. Nevieme, kde Gájus žil, ani kedy presne dostal tento list. List je pomerne krátky, pretože apoštol dúfa, že sa s Gájom čoskoro osobne stretne. Okrem toho, že bol pohostinný, nevieme o Gájovi v podstate nič viac. Putujúci „bratia“, ktorí cestovali zo zboru do zboru, aby veriacich posilnili a povzbudili, sa mohli u Gája kedykoľvek zastaviť a prespať.

V biblickej kultúre sa pohostinnosť považovala za nesmierne dôležitú vec. Samozrejme, pohostinnosť bola často aj veľmi potrebná. Tí, čo cestovali z miesta na miesto, nemali hocikde k dispozícii pekný hotel alebo motel. Mnohí z nich po niekoľkodňovom putovaní potrebovali jedlo a miesto na odpočinok. Platilo to aj pre zvieratá, ktoré šli s nimi. Bolo dôležité, aby putujúci kresťanskí vodcovia vedeli, že na miestach, ktoré navštívia, nájdu pohostinných členov, ako bol Gájus – aj vzhľadom na to, že pre kresťanov predstavovalo cestovanie oveľa väčšie riziko.

Dnes sa nečaká, že pastori zostanú niekoľko dní s členmi cirkevného zboru, v ktorom kázali. Stále je však výsadou zažiť pohostinnosť. Neplatí to však len pre pastorov. Každý, kto navštívi nejaký zbor, či už vo svojej krajine alebo v zahraničí, dúfa, že sa stretne s pohostinným Gájom. Pohostinnosť je pozitívny prvok aj v mnohých iných situáciách. V dnešnej dobe prevažne povrchných facebookových priateľov sa pohostinnosť často zanedbáva.

Nebeský Otče, pomôž nám prejavovať pohostinnosť v spoločenstve viery, do ktorého patríme, ale aj mimo neho.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi