Čarodejník z Pafu (Cyprus), ktorý sa postavil proti Pavlovi. Snažil sa zabrániť rímskemu prokonzulovi, aby uveril.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Skutky 13,4–12

V Pafe, meste na juhozápade ostrova Cyprus, narazil Pavol na silnú opozíciu. Situácia vyzerala spočiatku veľmi sľubne. Rímsky prokonzul Sergius sa dopočul o Pavlovi a Barnabášovi a pozval ich na návštevu. Chcel sa dozvedieť viac o tom, čo hlásajú. U Sergia bol vtedy aj istý Bar-Ježiš. Bol to židovský čarodejník a podľa Sk 13,6 „falošný prorok“. Ľudia ho väčšinou volali Elymas, čo znamená „vidiaci“ alebo „čarodejník“. Tento Elymas sa všemožne snažil presvedčiť Sergia, aby Pavla nepočúval.

Pavol hovoril veľmi otvorene. Na adresu tohto okultistu vyriekol ostré slová: „Diablov syn, plný každej podlosti a každej falošnosti, nepriateľ akejkoľvek spravodlivosti! Neprestaneš vari prevracať priame Pánove cesty?“ (verš 10) Elymasa Boh prísne potrestal. Ten, koho nazývali „vidiaci“, oslepol a nič nevidel.

Keď chceme zvestovať evanjelium ľuďom v našom okolí, možno zistíme, že aj dnes sa nájdu takí, ktorí chcú ničiť našu prácu. Pravdepodobne nebudeme tento problém riešiť tak, ako Pavol. Stále však platí, že ľudia nemôžu beztrestne kaziť dielo Božích poslov. Boh aj dnes zakročí.

Drahý Pane, pomôž mi zaujať správne stanovisko, keď sa snažím niekoho zaujať Tvojím posolstvom a ľudia mi robia prekážky.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi