Samuelov otec. Hoci bol pôvodom levita, Biblia ho predstavuje ako človeka „z Efraimského pohoria“. Žil okolo roku 1000 pred n. l.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Samuelova 1

Elkana hrá v Samuelovom príbehu vedľajšiu úlohu. Bol Samuelovým otcom a Anna bola jeho matkou. Ako bolo v tej dobe bežné, Elkana mal ešte jednu manželku – Peninnu. Elkana mal s Peninnou niekoľko detí, ale jeho milovaná manželka Anna bola bezdetná. Čitateľom Biblie je známy príbeh, ako prišla Anna do svätyne v Šíle, kľakla si a potichu sa modlila. Kňaz Eli bol tým veľmi podráždený, pretože si myslel, že Anna je opitá. Keď sa toto nedorozumenie vyriešilo, Eli vyslovil prorocké slová, že do roka Anna porodí syna. Stalo sa, ako povedal. Malého Samuela priviedli rodičia do svätyne, pretože Anna ho zasvätila Bohu.

Kde je v tomto príbehu Elkana? Nehrá žiadnu dôležitú úlohu. Keď Anna dostala prísľub, že porodí syna, spolu odišli domov. Čítame: „Vrátili sa domov do Rámy. Potom Elkana poznal svoju ženu Annu a Hospodin sa na ňu rozpomenul.“ (1Sam 1,19) A predsa o ňom ešte niečo vieme. Každý rok chodil do Šíla, aby sa poklonil svojmu Bohu, a vzal so sebou aj členov svojej rodiny, aby aj oni priniesli Bohu svoje obete. Keď sa narodil Samuel, Anna do Šíla nešla. Až keď Samuela odstavila, šla do chrámu, aby ho odovzdala Bohu. Aj keď Anna s maličkým Samuelom zostali doma, Elkana podnikol svoju každoročnú púť do Šíla. To, že ho Anna nemohla sprevádzať, ho neodradilo od toho, aby šiel a priniesol Hospodinovi svoju výročnú obeť.

Pane, ďakujem Ti za príklad Elkanu. Pomôž mi, aby som aj ja pravidelne prinášal svoje obete.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi