Jedno z mien, ktorými je Boh pomenovaný v Starej zmluve.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Mojžišova 16,7–14

Keď sa Hagar so svojím synom Izmaelom ocitne na púšti, nevie, čo si počať. Útechu nachádza v myšlienke, že Boh ju vidí aj v tejto ťažkej situácii, v ktorej sa ocitla. Oslovuje Boha menom El Roi. „Hagar nazvala Hospodina, ktorý ju oslovil, El Roi. Povedala totiž: Či som tu nezahliadla toho, ktorý ma vidí?“ (1Moj 16,13)

Hagar bola rada, že Boh vidí všetko – že je El Roi. Je to v ostrom kontraste s tým, čo prežívajú mnohí, keď si uvedomia, že Boh je vševidiaci. Znamená to totiž, že Bohu nie je nič skryté a že všetky ich zlé rozhodnutia, zlé riešenia a zlé skutky Boh registruje. Pre mnohých ľudí je táto myšlienka skôr desivá než upokojujúca – akou bola pre Hagar.

Hagar opísala Boha ako „Boha, ktorý vidí“. Týmto pomenovaním nechcela upozorniť na to, že Boh všetko sleduje, kontroluje a súdi. To, že nás Boh vidí, znamená, že mu na nás záleží a že vždy môžeme počítať s jeho pomocou. Svoj zrak na nás upiera nie preto, že nám nedôveruje alebo že nás chce prichytiť pri nejakom zlom skutku, ale preto, že nás miluje. Hľadí na nás podobne ako rodičia, ktorí chcú mať svoje malé deti na očiach, pretože ich chcú chrániť a byť im nápomocní, kedykoľvek to potrebujú.

Nebeský Otče, ďakujem Ti, že ma vidíš a miluješ. Upokojuje ma vedomie, že zo mňa nikdy nespúšťaš svoj zrak.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi