Krutý moábsky kráľ v čase sudcov. Zabil ho sudca Ehúd.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Sudcov 3,12–30

Moábsky kráľ Eglón nie je v biblickom príbehu predstavený ako sympatická postava. Izraeliti sa ho báli a nenávideli ho. Po dobytí Jericha ich kruto utláčal asi osemnásť rokov. Kronikár, ktorý pre nás zachoval príbehy sudcov, to interpretuje ako Boží trest za všetko zlo, ktoré Boží ľud konal. Po čase však Boh zasiahol a „poslal im záchrancu“. (Sdc 3,15)

Keď záchranca Ehúd príde Eglónovi odovzdať poplatok, ktorý majú Izraeliti odvádzať, podarí sa mu dohodnúť si u moábskeho kráľa súkromnú audienciu. Ehúda uvedú do kráľovskej izby a všetci sluhovia odídu. Kráľ sa pred začiatkom audiencie ospravedlní, že potrebuje odísť na toaletu. Ehúd využije túto príležitosť a mečom dáva kráľovi smrteľnú ranu. Kráľ je veľmi obézny a nedokáže sa brániť ani vyhnúť útoku. Strážna služba je kdesi ďaleko, a tak sa Ehúdovi podarí uniknúť. Táto udalosť je predohrou k útoku na Moáb. „V ten deň bol Moáb pred Izraelom pokorený. Krajina mala osemdesiat rokov pokoj.“ (Sdc 3,30)

Je celkom náročné bezprostredne vidieť v rôznych nečakaných udalostiach Božiu ruku. Vo väčšine prípadov zohráva dôležitú rolu tiež ľudský faktor. No aj Boh je v nich určite nejakým spôsobom zahrnutý. Niekedy však trvá dlho, kým to jasne vidíme.

Otče na nebesiach, pomôž mi veriť, že nejakým spôsobom sa podieľaš na všetkých „zvláštnych“ udalostiach, ktoré v živote prežívam.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi