Zbožná, spoločensky aktívna žena z prístavného mesta Joppa, ktorú Peter priviedol späť k životu.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Skutky 9,36–43

V nie príliš vzdialenej minulosti mali všetky adventistické zbory oddelenie pomenované Tabita. Viac-menej sa očakávalo, že jeho členkami budú ženy. Schádzali sa, aby spolu šili a plietli. Často pracovali pre „Tabitu“ aj doma. Veci, ktoré vyrobili, putovali prostredníctvom diakonov do sociálne slabých rodín. Neskôr sa tieto výrobky predávali v bazároch alebo len tak „z dvora“, pričom výťažok bol venovaný na nejakú charitatívnu akciu.

Dnes už oddelenie Tabita existuje málokde. Preto meno Dorkas (Tabita) nie je pre bežného člena cirkvi také známe ako v minulosti. Je to škoda, pretože príbeh tejto ženy z Joppy nás môže aj dnes inšpirovať. Keď Dorkas zomrela, ľudia spomínali na dobré skutky, ktoré vykonala. Aj pred jej smrťou bolo určite známe, ako pomáhala iným. Keď sa vďaka Petrovi zázračne vrátila do života, mohla pomáhať ďalej.

Aj keď tradičné aktivity oddelenia Tabita sa už takmer nikde nepraktizujú, myšlienka, že ženy (aj muži) majú robiť, čo môžu, aby zmiernili utrpenie tých najslabších v našej spoločnosti, musí zostať živá. Dorkas pochopila, že je to dôležitý aspekt toho, čo znamená byť Ježišovým nasledovníkom.

Pane, ďakujeme Ti za inšpiráciu, ktorou je pre nás Dorkas.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi