Edómčan Doég dozeral na stáda kráľa Saula. Keď Dávid dostal „predkladané chleby“, práve sa nachádzal vo svätyni v Nóbe.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Samuelova 21,1–7; 22,9–19

Nie je celkom jasné, čo robil Edómčan Doég vo svätyni v Nóbe. V 1Sam 21,8 sa dozvedáme, že tam bol „v istej veci“ pre kráľa. Bol svedkom toho, ako kňaz Achimelech určitým výnimočným gestom podal posvätný chlieb Dávidovi a jeho mužom, ktorí boli na úteku pred kráľom Saulom.

Keď sa krátko nato stretol s kráľom, podal mu o tom správu. Kráľ obvinil Achimelecha a jeho rodinu z vlastizrady a prikázal ich pozabíjať. Achimelech pomohol kráľovmu úhlavnému nepriateľovi a za tento zradný čin si zasluhoval trest smrti. Vojaci Saulovej osobnej stráže dostali rozkaz, aby Achimelecha a jeho rodinu popravili.

Osobná stráž však odmietla poslúchnuť svojho kráľa. Nechceli usmrtiť Božích kňazov. Jediný, kto bol ochotný splniť túto hroznú úlohu a zabiť osemdesiatpäť ľudí, bol Doég. Ako môže človek zájsť tak ďaleko? V celých dejinách sa stretávame s ľuďmi, ktorí akoby stratili svedomie. Je tragické, že vždy sa nájdu aj vodcovia, ktorí konanie týchto ľudí tolerujú, alebo dokonca využívajú pre vlastné ciele. Preto Saul nesie možno väčšiu vinu ako Doég!

Pane, pomôž nám, aby sme ľuďom v našom okolí nikdy nedovolili urobiť niečo hrozné a rázne sa proti tomu postavili.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi