Dcéra Jákoba a Ley – jediná dcéra medzi dvanástimi synmi. Dinu znásilnil Šechem (Sichem) v meste s rovnakým menom. Jej bratia Šimeon a Lévi sa mu strašným spôsobom pomstili.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Mojžišova 34

Táto kapitola čitateľa nepoteší. Je to jeden z hororových príbehov Starej zmluvy, v ktorom vychádzajú na povrch tie najnižšie ľudské pudy. Príbeh je reťazou násilného sexu, vraždy, pomsty, zrady a egoizmu. Je ťažké určiť, kto sú v tomto príbehu hrdinovia a kto ničomníci. V každom prípade muž zo Šechemu a Jákobovi synovia patria do tej druhej skupiny.

Aj Jákobove reakcie sú veľmi pochybné. Zdá sa, že si chce zachovať čisté ruky. Zostáva divákom. Neprejavuje žiadne znechutenie nad krutosťou, ktorej sa Šimeon a Lévi dopúšťajú. Dnes by sme povedali, že ich násilie bolo úplne neprimerané. Jákob sa obáva najmä o vlastnú bezpečnosť a povesť. Hovorí: „Uvrhli ste ma do nešťastia, lebo teraz ma… obyvatelia tejto krajiny, znenávidia.“ (1Moj 34,30)

A Dina? Tá sa v príbehu ani nespomína. V tomto ohľade sa za posledných niekoľko tisíc rokov takmer nič nezmenilo. Obvykle sa oveľa viac zaujímame o páchateľov sexuálneho násilia ako o obete!

Pane, keď vidím, že sa okolo mňa dejú hrozné veci, pomôž mi, aby som sa v prvom rade nestaral o vlastnú bezpečnosť a povesť, ale urobil všetko pre to, aby som odvrátil vlnu násilia.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi