Filištínka, ktorá zviedla Samsona a postarala sa o jeho pád.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Sudcov 16,4–22

V Samsonovej dráme vystupuje päť žien. Pozornosť mnohých upútava najmä Filištínka Delila. Filištínski vojaci vnímajú Samsona ako veľkého siláka, ale tejto žene sa podarí pokoriť ho.

Milovala Delila Samsona? Možno šlo o jednostranné city. Delila nebola nútená. Filištínci sa rozhodli zraziť svojho úhlavného nepriateľa na kolená. Keď ju požiadali o pomoc, nedokázala odolať ponuke, ktorú jej päť filištínskych mestských kráľov predložilo. Každý z nich jej bol ochotný dať tisícsto šeklov striebra, čo dokopy predstavovalo malé bohatstvo. Ak tento príbeh nepoznáte, stačí si ho prečítať a dozviete sa, ako sa Delile po niekoľkých neúspešných pokusoch podarilo zbaviť Samsona sily a vydať ho Filištíncom.

Je možné, že Delila naozaj prechovávala k Samsonovi ľúbostné city. Možno nebola len ľstivou zradkyňou. Nech to bolo akokoľvek, jej láska k Samsonovi nebola dosť silná na to, aby sa dokázala vzdať lákavej odmeny. Láska k peniazom a prepychu zvíťazila nad citom k ľudskej bytosti. Aj dnes sa stáva, že v snahe získať peniaze a majetok mnohí ľudia zájdu priďaleko a cit k blízkemu človeku potlačia do úzadia. Najlepším liekom proti tomu, aby sa udalosti neskončili takto tragicky, je pozvať Boha do všetkých aspektov nášho života. To je jediná záruka, že si udržíme správne poradie hodnôt!

Pane, aj dnes mi pomôž mať správne priority a uprednostňovať ľudí pred peniazmi a majetkom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi