Najmladší syn Jesseho, ktorého prorok Samuel pomazal po Saulovi za kráľa Izraela. Dávid je autorom mnohých žalmov. Vládol približne od roku 1011 do roku 971 pred n. l.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Samuelova 16 až 2. Samuelova 24; Žalmy 51

Len niekoľkým ľuďom dáva Biblia toľko priestoru ako Dávidovi. V Novej zmluve je, samozrejme, na prvom mieste Ježiš, ale v Starej zmluve sú šampiónmi Abrahám a Dávid. Dávid bol nadaný a všestranný vodca, ktorý okolo roku 1000 pred Kristom zviditeľnil svoju krajinu a svoj ľud. Bol dobrým hudobníkom a veľkým básnikom. Na bojovom poli bol odvážnym a neohrozeným bojovníkom. Postaral sa o rozvoj a rozmach Jeruzalema ako hlavného mesta. Postavil si palác a uskutočnil prípravy na výstavbu veľkolepého chrámového komplexu.

Dávid sa však dopustil aj niekoľkých veľmi vážnych chýb. Spomeňme napríklad, ako odstránil Uriáša a z Batšeby urobil svoju manželku. (2Sam 11) Výslovne proti Božej vôli zorganizoval sčítanie ľudu. (1Krn 21) Mohli by sme spomenúť aj ďalšie jeho pády. Napriek tomu sa o ňom v Biblii niekoľkokrát hovorí ako o „mužovi podľa Božieho srdca“. (1Sam 13,14; Sk 13,22)

Dávid nebol dokonalý človek. Žil však v úzkom spojení s Bohom a Boh mu odpustil jeho hriechy. To nám všetkým dáva veľkú nádej. Každý z nás sa dopustil vážnych previnení. Ak sa vždy vrátime k Bohu, nikdy nás neopustí.

Pane, robím veľa chýb. Ale chcem byť človekom „podľa Tvojho srdca“. Ďakujem za Dávidov inšpiratívny príbeh. Presvedčil ma, že Ty ma nikdy neopustíš.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi