Pavlov spolupracovník, ktorého poveril úlohou v Galácii (oblasť v Malej Ázii).

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 2. Timotejovi 4,10

Pavol napísal svoj druhý list Timotejovi počas svojho väznenia v Ríme. V priebehu tridsiatich rokov sa evanjelium rozšírilo do veľkej časti Blízkeho východu, ba aj ďalej. Zbory, ktoré vznikli, boli prostredníctvom listov, ale aj osobných návštev vo vzájomnom kontakte. Záver Pavlovho druhého listu Timotejovi nám ponúka zaujímavý pohľad na existujúcu sieť cirkevných zborov. (2Tim 4,9–13) Pavol chce, aby Timotej s Jánom Markom čím skôr prišli za ním do Ríma a cestou sa zastavili v Troade. Medzitým Titus odišiel do Dalmácie (dnešné Chorvátsko) a Tychika poslal do Efezu. Pavol uvádza, že Krescent odišiel do Galácie. Niektoré rukopisy Novej zmluvy nehovoria o Galácii, ale o Galii, čo nie je úplne nepravdepodobné. Niektoré tradície totiž hovoria o tom, že evanjelium veľmi skoro preniklo aj do dnešného Francúzska.

V súčasnom období rýchlych a lacných komunikačných prostriedkov sa zdá, že je zbytočné niekam cestovať. Viesť zasadanie výboru a väčšie stretnutia cez Skype alebo streamovanie môže byť skutočne veľká výhoda, ale nikdy to úplne nenahradí osobný kontakt. Tí z nás, ktorí majú deti, rodičov alebo priateľov vo vzdialených krajinách, nevystačia len s e-mailmi, ale z času na čas sa s nimi chcú aj osobne stretnúť. Ani v cirkvi nesmie chýbať osobný kontakt. Pavol to vedel.

Pane, ďakujeme Ti za mnohé možnosti, ako dnes môžeme komunikovať na krátke i dlhé vzdialenosti. Nikdy však nezabúdajme na osobný kontakt.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi