Jeden z dvanástich mužov, ktorých Ježiš povolal za svojich učeníkov. Bol bratom Šimona Petra.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Matúš 4,18–20; Ján 1,40–42; 6,9

Andrej patrí medzi menej známych Ježišových učeníkov. Na rozdiel od Jakuba, Jána a svojho brata Petra, Andrej bol väčšinou v úzadí. Stretávame sa s ním v Jánovom evanjeliu 6. kapitole, kde je príbeh o tom, ako Ježiš nasýtil zástup, ktorý možno presahoval desaťtisíc ľudí. Ježiš premenil päť jačmenných chlebov a dve ryby na dostatok jedla pre všetkých.

Ježiš sa opýtal Filipa, kde by sa dalo kúpiť dostatok chleba. Ježiš vedel, čo urobí, ale ako sa dozvedáme, túto otázku položil preto, „že ho chcel vyskúšať“. Andrej mal práve v tej chvíli veľa práce. Zisťoval, koľko potravín majú ľudia so sebou. Dúfal, že postačia na vyriešenie tejto dilemy. Z výsledku svojho prieskumu bol však sklamaný: našiel len päť chlebov a dve ryby. Ako sa však ukázalo, v Ježišových rukách to bolo viac než dosť. Ježiš rád využil snahu, ktorú Andrej nenápadne vynaložil.

Autor evanjelia považoval Andrejovu iniciatívu za takú dôležitú, že ju zahrnul do tohto príbehu. Nikdy by sme nemali podceňovať prácu, ktorú niekto koná kdesi v úzadí. Keby nebolo ľudí, ktorí urobia všetky potrebné prípravy bez toho, aby čakali, že si to niekto všimne, veci by nešli hladko. Títo ľudia si zaslúžia, aby sme na nich nezabudli.

Drahý Bože, pomôž, aby ma napĺňali aktivity, ktoré sa dejú v úzadí. Pomôž mi všímať si, čo robia ľudia okolo mňa, aj keď nie sú v centre pozornosti.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi